Euroskop na Colours of Ostrava 2023: co se dělo v Evropském stanu?

Ve dnech od 19. do 22. července se uskutečnil již 20. ročník multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava a Euroskop byl i letos u toho! Během čtyřdenního nabitého programu jste se s námi mohli denně potkat v Evropském stanu, který již tradičně připravili zástupci Úřadu vlády ČR, Evropské komise, Evropského parlamentu a Domu zahraniční spolupráce.

Jeden z nejznámějších českých hudebních festivalů přilákal do bývalého hutního areálu Dolních Vítkovic opět desetitisíce návštěvníků, kteří se mohli těšit na více než stovku koncertů českých interpretů i zahraničních hvězd. Kromě hudebních vystoupení všech žánrů však festival nabídnul i bohatý doprovodný program plný workshopů, diskuzí, přednášek a volnočasových aktivit.

Návštěvníci měli možnost i letos zavítat do našeho Evropského stanu, který byl umístěn v blízkosti vstupní brány Hlubina. Každý festivalový den zde byla od 13 do 19 hodin připravena řada aktivit a soutěží o ceny, které si užívali jak dospělí, tak i ti nejmenší. Hned vedle Evropského stanu se nacházela Europe Stage s programem mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot, které připravilo přednášky a diskuze známých osobností z různých sfér, promítaly se zde filmy i hrálo divadlo.

Každý, kdo do Evropského stanu zavítal, si měl možnost otestovat, jaký je typ Evropana, podiskutovat o libovolných otázkách spojených s Evropskou unií, či si nechat udělat airbrush tetování. Na děti čekaly zábavné osmisměrky, naučné spojovačky, velká skládačka evropské vlajky i autodráha. Největší zájem byl o evropský kvíz, který mnohé potrápil, za jeho vyplnění však návštěvníky čekala řada odměn a dárků.

„Jsme rádi, že jsme tady. Kvíz nám sice moc nešel, ale aspoň víme, že jsou příští rok evropské volby. To jsem netušila,“ sdělila jedna z návštěvnic, která do Evropského stanu zavítala s celou rodinou. Mnozí pak využili možnosti napsat krátký vzkaz na upomínkovou pohlednici, která jim bude v příštím roce zaslána poštou právě v období před volbami do Evropského parlamentu. „Byli jsme tady s dcerou i loni. Věci, které se tady naučila, se jí pak hodily do školního referátu, tak jsme přišli zas,“ uvedla návštěvnice z Polska.

Evropský stan v průběhu festivalu navštívila i řada významných hostů. Hned první den se zastavil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák, který neohroženě kývnul na tetování s evropskou tématikou. Na Twitteru později uvedl: „Samozřejmě jsem nemohl odmítnout nabídku nechat se potetovat. Mám EU pod kůží a teď i na kůži.“

Později do stanu zavítal i britský velvyslanec Matt Field či ekonom a filozof Tomáš Sedláček, který během programu na Europe Stage moderoval diskuze s novinářem Erikem Taberym, bývalým premiérem a eurokomisařem Vladimírem Špidlou nebo zástupcem Evropské komise v Belgii Stefaanem De Rynckem. V pátek Evropský stan nečekaně poctil svou návštěvou rovněž prezident České republiky Petr Pavel, který zde krátce pohovořil s návštěvníky.

Děkujeme všem, co se za námi během letošního ročníku festivalu zastavili, z velkého zájmu máme upřímnou radost a budeme se těšit zase příští rok!

Sdílet tento příspěvek