Tváře EU: Charles Michel, předseda Evropské rady

Pojďte se s námi podívat na další epizodu „seriálu“ Tváře EU. Tentokrát vám představujeme předsedu Evropské rady, Charlese Michela. Věděli jste, že se stal nejmladším belgickým ministrem? A slyšeli jste o hranolkovém incidentu? Čtěte dál a dozvíte se zajímavá fakta o tomto evropském představiteli.

Syn zkušeného politika

Charles Michel se narodil v belgickém městě Namur v roce 1975. Jeho otec je bývalý belgický politik, který působil jako belgický ministr zahraničních věcí, poté jako eurokomisař pro rozvoj a humanitární pomoc a v letech 2009 až 2019 byl poslancem evropského parlamentu

Vášeň pro politiku tedy kolovala v rodině a v Michelovi se rozhořela již v útlém věku, kdy doprovázel svého otce na politických setkáních. Ve 12 letech poprvé pronesl veřejný projev a rád věšel politické plakáty nebo rozdával brožury.

V 16 letech se Michel připojil k Mladým liberálům ve městě Jodoigne, kde byl jeho otec starostou.

© Rada EU, Louis Michel napravo

Z nejmladšího ministra premiérem a posléze předsedou Evropské rady

Po dokončení studií nejprve pracoval jako advokát. Poté kandidoval ve volbách a v roce 1999 byl ve věku 23 let zvolen poslancem federálního parlamentu.

O rok později se stal vůbec nejmladším valonským ministrem, přičemž se věnoval oblasti vnitra a veřejných služeb a poté se v roce 2007 stal federálním ministrem pro rozvojovou spolupráci.

Michel měl významnou pozici v politické straně Mouvement Réformateur (MR, Reformní hnutí), ať již jako její mluvčí (2004–2011), či předseda (2011–2014).

V letech 2006 až 2014 byl také starostou Wavre, malého města nedaleko Bruselu, kde žije s rodinou.

V říjnu 2014 se stal Michel předsedou vlády Belgického království. A dne 2. července 2019 byl zvolen předsedou Evropské rady. Znovuzvolen byl do funkce v březnu minulého roku. Jeho mandát potrvá do konce listopadu 2024.

© Rada EU, Evropská rada

Zajímavosti

Hranolková příhoda

V prosinci 2014 zaútočily na Charlese Michela, v té době belgického premiéra, dvě aktivistky protestující proti úsporným opatřením. Nástrojem útoku se staly hranolky a majonéza. Tehdejší premiér ustál situaci v klidu a s úsměvem na tváři. Po incidentu znovu zahájil svůj projev s omluvou, že zapáchá po majonéze. Posléze Michel věnoval svou podepsanou fotku belgickému muzeu hranolků.

Povaha

Kolegové o Michelovi říkají, že je velmi pracovitý a dokáže zůstat v klidu i ve velmi stresových situacích. Současně dokáže promýšlet věci dopředu.

Co se týče jeho koníčků, Michel rád čte poezii, jezdí na motorce nebo hraje tenis.

Rodina

Michel je otcem tří dětí. Se současnou manželkou Amélií Derbaudrenghien má dvě dcery a z předchozího vztahu má syna. 

S manželkou plánovali svatbu ve Francii v roce 2020. Kvůli COVIDU-19 však nemohla proběhnout. Posléze se během následujícího roku vzali během soukromého obřadu a s oslavou jen pro nejbližší okruh rodiny a přátel.

© FB účet Charlese Michela

Rapové video

Charles Michel se objevuje ve videoklipu propagující domovské město Wavre ležící 30 km od Bruselu.

Předseda Evropské rady

 Předseda Evropské rady zejména:

  • předsedá Evropské radě a vede její jednání;
  • ve spolupráci s předsedou Komise a na základě práce Rady pro obecné záležitosti zajišťuje přípravu a kontinuitu jednání Evropské rady;
  • napomáhá k dosažení soudržnosti a konsensu uvnitř Evropské rady;
  • po každém zasedání Evropské rady předkládá zprávu Evropskému parlamentu.

Předseda Evropské rady rovněž zajišťuje vnější zastupování EU na úrovni hlav států a předsedů vlád:

  • záležitostech týkajících se společné zahraniční a bezpečnostní politiky společně s vysokým představitelem Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku
  • na mezinárodních summitech obvykle společně s předsedou Evropské komise.

Předseda je volen Evropskou radou na období 2,5 roku a může být zvolen dvakrát po sobě. Rovněž má svůj vlastní kabinet.

Sdílet tento příspěvek