Michel: Summit EU vyzval k okamžité humanitární pauze vedoucí k příměří v Gaze

K okamžité humanitární pauze vedoucí k udržitelnému příměří v Pásmu Gazy včera na summitu v Bruselu vyzvali šéfové států a vlád členských zemí EU. Na sociální síti X to oznámil předseda vrcholné unijní schůzky Charles Michel. Na tiskové konferenci po jednání zdůraznil, že do Pásma Gazy se musí urychleně dostat humanitární pomoc. Evropská rada také apeluje na izraelskou vládu, aby se nepouštěla do vojenské operace v Rafáhu, uvedl Michel. Předsedkyně Evropské Komise Ursula von der Leyenová hovořila o „pokraji hladomoru“ v Pásmu Gazy a nezbytnosti dvoustátního řešení.

Podle Michela dospěl dnes summit ohledně situace na Blízkém východě „k silnému a jednotnému“ prohlášení.

„Úplný a bezpečný humanitární přístup do Gazy je nezbytný pro poskytnutí pomoci civilnímu obyvatelstvu při záchraně životů v této katastrofální situaci v Gaze,“ dodal Michel. Šéfka Evropské komise doplnila nutnost využití „všech přístupových cest, tedy po moři, po zemi i vzduchem“.

O špatné humanitární situaci v oblasti hovoří závěry z jednání šéfů států a vlád evropského bloku hned na několika místech. „Evropská rada je hluboce znepokojena katastrofální humanitární situací v Gaze a jejím nepřiměřeným dopadem na civilisty, zejména děti, jakož i bezprostředním rizikem hladomoru,“ píše se v dokumentu, na kterém se dnes státníci shodli. Podle summitu je rovněž potřeba zajistit „úplný, rychlý, bezpečný a neomezený“ humanitární přístup do Pásma Gazy.

Tam od loňského října izraelská armáda bojuje s ozbrojenci palestinského hnutí Hamás. Její operace jsou reakcí na teroristický útok, při němž bylo na jihu Izraele zabito přes 1200 lidí a dalších asi 250 odvlečeno do Pásma Gazy jako rukojmí. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích.

Evropská rada „zdůrazňuje, že služby poskytované úřadem OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA v regionu jsou zcela zásadní“ a zároveň v závěrech z jednání ocenila, že sama OSN prošetřuje nedávná podezření ze zapojení 12 jejích zaměstnanců do příprav útoku na Izrael.

V závěrech státníci „odsuzují Hamás za brutální a nevybíravý teroristický útok na Izrael“ a uznávají právo Izraele na obranu v mezích mezinárodního práva. Žádají také zajištění přístupu k rukojmím a „další restriktivní opatření vůči Hamásu“.

Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, spravovaného Hamásem, zahynulo od začátku války v Pásmu Gazy nejméně 31.988 Palestinců.

Evropská rada dnes rovněž vyzvala izraelskou vládu, aby nepodnikala pozemní operaci v Rafáhu, která by „zhoršila již tak katastrofální humanitární situaci“ v oblasti. Do Rafáhu se před boji v jiných částech Pásma Gazy uchýlil více než milion Palestinců.

Summit se „se znepokojením“ seznámil se závěry zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN Pramily Pattenové o sexuálním násilí páchaném během blízkovýchodního konfliktu a je šokován sexuálními útoky spáchanými 7. října. EU podporuje vyšetření všech podezření ze sexuálního násilí, stojí v závěrech z jednání.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek