Eurobarometr: Evropané chtějí urychlení přechodu na zelenou ekonomiku

Průzkum Eurobarometru věnující se změně klimatu zjišťoval na základě rozhovorů s téměř třiceti tisíci respondenty ze všech 27 členských států EU názory na zelenou tranzici. Ukázalo se, že více než tři čtvrtiny (77 %) respondentů vnímá klimatickou změnu jako velmi závažný problém a více než polovina přisuzuje Evropské unii odpovědnost za řešení tohoto problému. Zatímco téměř dvě třetiny Evropanů si myslí, že by se přechod na zelenou ekonomiku měl urychlit, v Česku s tímto souhlasí pouze třetina.

Většina respondentů si také myslí, že je důležité, aby jejich národní vláda (86%) a Evropská unie (85 %) přijaly opatření ke zlepšení energetické účinnosti do roku 2030 například prostřednictvím povzbuzení občanů k zateplení svých domů, instalaci solárních panelů nebo nákupu elektromobilů.

Více než polovina (58 %) občanů EU se domnívá, že by se mělo urychlit využívání obnovitelných zdrojů energie, zvýšit energetická účinnost a urychlit přechod na zelenou ekonomiku v důsledku nárůstu cen energií a omezení dodávek plynu.

Mnoho respondentů vnímá opatření v oblasti změny klimatu pozitivně. Například tři čtvrtiny respondentů (75 %) souhlasí, že opatření povedou k inovacím posilujícím konkurenceschopnost společností v EU. Dále 70 % občanů EU věří, že snížení dovozu fosilních paliv ze zemí mimo EU může zvýšit energetickou bezpečnost EU.  

Česká republika a klimatická změna

Na základě průzkumu můžeme porovnat přístup Čechů a Češek ke změně klimatu s evropským průměrem.

Z následujícího grafu můžeme vyvodit, že zatímco 77 % občanů EU vnímá klimatickou změnu jako velmi závažný problém, v České republice to takto vidí pouze necelá polovina občanů (48 %), tudíž téměř o třetinu méně. Nicméně oproti roku 2021 vnímá tento problém jako velmi závažný o 16 % Čechů více

Zajímavé také je, že téměř třetina (29 %) Čechů a Češek oproti desetině    (12 %) Evropanů si myslí, že by se EU a její členské státy měly vrátit k používání většího množství fosilních paliv během energetické krize a přechod na zelenou ekonomiku dokonce zpomalit.

Zdroje:

Eurobarometr

Eurobarometr (ČR a klimatická změna)

Foto: Eurobarometr

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek