Zelenskyj: Prodloužení zákazu EU na dovoz ukrajinského obilí je nepřijatelné

Za nepřijatelné dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil další prodloužení zákazu Evropské unie na dovoz ukrajinského obilí, o které žádá pětice středoevropských zemí. Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko, Polsko a Slovensko chtějí zákaz prodloužit nejméně do konce letošního roku. Jeho platnost vyprší 15. září, připomněla agentura Reuters.

„Naše pozice je jasná: blokování (ukrajinského) pozemního vývozu po 15. září je za všech okolností nepřijatelné,“ uvedl Zelenskyj na telegramu.

Evropská komise v květnu povolila Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Slovensku zakázat na svém trhu prodej ukrajinské pšenice, kukuřice, řepkového semene a slunečnicových semen; tento krok neomezuje exportní tranzit do dalších zemí. Ministři zemědělství těchto zemí minulou středu uvedli, že požadují prodloužení zákazu alespoň do konce roku a argumentovali nutností ochrany vlastních trhů. „Nejsme proti Ukrajině nebo EU, je to v zájmu našich zemědělců,“ napsali tehdy ve společném prohlášení.

Také polský premiér Mateusz Morawiecki minulý týden upozornil, že Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilí do Polska nezruší ani po vypršení jeho platnosti v polovině září.

Proti požadavkům pětice zemí se už vyslovila ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková, která konání Bratislavy, Varšavy, Sofie, Budapešti a Bukurešti označila za diskriminační. Zelenskyj, jehož země už 15 měsíců čelí ruské invazi a usiluje o členství v EU, dnes dodal, že je v kontaktu se všem stranami a snaží se najít pro všechny schůdné řešení.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek