Ministři neformálně jednali o migraci a boji proti organizovanému zločinu

Ve dnech 20. a 21. července se ve španělském městě Logroño uskutečnilo neformální zasedání ministrů vnitra a ministrů spravedlnosti. Setkání se zaměřilo na diskuzi o podobě Paktu o migraci a azylu, zintenzivnění boje proti organizovanému zločinu a obchodu s drogami.

Českou delegaci pro čtvrteční část zaměřenou na vnitřní věci vedl ministr vnitra Vít Rakušan. Na programu byla mimo jiné diskuze o potírání organizovaného zločinu (s důrazem na obchod s drogami), posílení mezinárodní spolupráce a o bezpečnostních výzvách spojených s ruskou agresí na Ukrajině. Proběhla i debata o roli migračního a azylového paktu při řešení mimořádných situací.

Krizové nařízení
Ministři se věnovali reakci EU na mimořádné migrační situace, a to jak v rámci EU, tak ve vnější dimenzi. Česká republika v souladu se schváleným mandátem během jednání zdůraznila zásadní význam toho, aby byl v rámci krizového nařízení dodržen princip flexibilní solidarity bez povinných relokací. Dlouhodobou prioritu České republiky pak představuje vnější dimenze a užší spolupráce s partnerskými zeměmi, a to včetně diskuze o inovativních přístupech.

Boj proti organizovanému zločinu
Ministři vnitra dále diskutovali o organizovaném zločinu se zvláštním zaměřením na obchod s drogami, neboť tento představuje významnou hrozbu mající za následek změnu socioekonomických struktur a nárůst související kriminality. Ministři se na jednání shodli na podpoře trvalého strukturovaného dialogu k otázkám vnitřní bezpečnosti mezi EU a Latinskou Amerikou. Zdůrazněna byla také důležitost zlepšení spolupráce s regiony západního Balkánu, Středního východu, Asie a severní Afriky.

Dopady války na Ukrajině na bezpečnost v Evropě
V dalších diskuzích se ministři věnovali tématu možného pašování zbraní, které se jeví jako hlavní bezpečnostní hrozba pro vnitřní bezpečnost EU. Ministři potvrdili zájem pokračovat a rozšiřovat operativní spolupráci a výměnu informací nejen s Ukrajinou, ale i s dalšími třetími zeměmi. Komisařka Ylva Johanson v rámci tohoto bodu také oznámila záměr navrhnout prodloužení dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky do března 2025. Platnost dočasné ochrany je nyní schválena do března 2024.

Bezpečné digitální prostředí
Ministři rovněž otevřeli téma možnosti vytvoření nového evropského právního rámce pro přístup k údajům o elektronických komunikacích a jejich uchovávání.

„Cílem EU je najít rovnováhu mezi zajištěním základních práv a potřebou poskytnout policejním složkám právní a operativní nástroje pro stíhání trestných činů v rámci vyšetřování v boji proti organizovanému zločinu a v závažných případech, jako je sexuální zneužívání na internetu.“

Fernando Grande-Marlaska, španělský ministr vnitra

Důsledky války na Ukrajině
Zasedání se zúčastnil také evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders, který promluvil o potřebách obětí zločinů páchaných Ruskem na Ukrajině. Komisař Reynders vyzval k tomu, aby byli pachatelé těchto válečných zločinů pohnáni k odpovědnosti a zároveň byla obětem poskytnuta náležitá péče a specializovaná psychologická podpora.

Delegaci České republiky na pátečním zasedání věnovaném justici vedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. Tématem jednání bylo zlepšení přístupu k justici se zvláštním zaměřením na osoby se zdravotním postižením, mechanismy pro zlepšení ochrany a péče o oběti trestných činů a výzvy vyplývající z rostoucí hrozby organizovaného zločinu.

Dostupnější justice pro osoby se zdravotním postižením
Ministři spravedlnosti diskutovali o dostupnosti justice pro osoby se zdravotním postižením s cílem odstranění překážek, které jim brání v jejím využívání. Rovněž upozornili na potřebu proměny právního jazyka, aby byl jednodušší a srozumitelnější pro občany a taktéž byl přizpůsoben rozmanitosti evropské společnosti. Nejčastěji byla zmiňována elektronizace justice, která by však neměla vytvářet nové překážky těm, kteří k moderním technologiím nemají přístup, nebo je pro své postižení nemohou plně využívat. Vzdělávání právních profesionálů ve specifických dovednostech je rovněž stěžejním prvkem. Nedávno předložený legislativní balíček EU na ochranu zranitelných dospělých osob v přeshraničních situacích byl členskými státy obecně vítán.

Zdroj: Rada EU, spanish-presidency.consilium.europa.eu
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek