Zasedání rady pro konkurenceschopnost se zaměřilo na spotřebitelskou politiku a vnitřní trh

Ve dnech 24. a 25. července se ve španělském Bilbau uskutečnilo neformální zasedání rady pro konkurenceschopnost (COMPET) se zaměřením na problematiku spotřebitele, průmyslu a vnitřního trhu. Ministři jednali o podpoře udržitelné spotřeby, zhodnotili aktuální spotřebitelskou strategii na období 2020-2025 a diskutovali o zlepšení postavení spotřebitele v rámci zelené transformace. Českou delegaci vedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ministři v konferenčním centru Euskalduna projednávali Nový program pro spotřebitelskou agendu představující plán spotřebitelské politiky EU do roku 2025. Cílem programu je řešit bezprostřední potřeby spotřebitelů po pandemii COVID-19 a posílit jejich postavení v rámci zelené transformace, například podporou spotřebitelů, aby činili informovaná rozhodnutí. Program se týká 5 prioritních oblastí:

1) zelené transformace,

2) digitální transformace,

3) nápravy a prosazování práv spotřebitele,

4) specifických potřeb určitých skupin spotřebitelů,

5) mezinárodní spolupráce.

V rámci diskutovaných témat evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders ocenil pokrok v oblasti návrhu směrnice o spotřebitelských úvěrech, dálkového marketingu a finanční pomoci spotřebitelům po pandemii, „a také v oblasti bezpečnosti výrobků, která je v digitální oblasti velmi důležitá,“ zdůraznil Reynders.

Zástupci členských států diskutovali o nástrojích ke zkvalitnění informací, které se dostávají ke spotřebitelům o trvanlivosti nebo opravitelnosti zakoupených výrobků a jejich ekologické udržitelnosti. Značná část dialogů se věnovala také ochraně před tzv. greenwashingem, jež představuje dezinformace šířené společnostmi za účelem vlastní prezentace jako environmentálně zodpovědných firem. Pokud jde o úlohu průmyslu v této oblasti, ministři se shodli na podpoře dobrovolných závazků podniků k udržitelné spotřebě nad rámec jejich právních povinností.

„Evropští spotřebitelé mají zájem osobně přispět k lepší ochraně životního prostředí. Proto je potřeba, aby měli při svém rozhodování dostatek informací a další práva. Nemělo by to ale vést k přetížení obchodníků povinnostmi.“

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Ministři se v průběhu debat shodli na potřebě posílení jednotného trhu a posunu k uplatňování konceptu otevřené strategické autonomie, jehož je Česká republika dlouhodobým zastáncem. Rovněž zdůraznili potřebu vypracování komplexní strategie na ochranu průmyslové a hospodářské bezpečnosti EU, stejně jako nutnost evropské reindustrializace, která patří mezi priority španělského předsednictví. Podněty z tohoto zasedání budou dále využity na neformálním summitu hlav států a předsedů vlád, který se bude konat v říjnu v Granadě.

Mezi opatření zaměřená na posílení jednotného evropského trhu patří zejména budování mezinárodních partnerství za účelem zajištění dodávek z různých zdrojů, snížení závislosti na strategických technologiích či dodávkách nerostných surovin, podpora transformace průmyslu a snížení energetické závislosti. Komisař Reynders rovněž poukázal na nutnost zajištění bezpečnějších dodavatelských řetězců, a to ve všech průmyslových odvětvích.

Současná hospodářská nejistota způsobená stále doznívajícími dopady pandemie, ke kterým je třeba připočíst i aktuální důsledky ruské agresivní války na Ukrajině, představuje pro evropský průmysl výzvy, kterým je třeba čelit na cestě k ekologické a digitální transformaci. V oblasti konkurenceschopnosti se aktuálně pracuje na dokumentech, jako je například nařízení o kritických surovinách, nařízení o klimaticky neutrálním průmyslu či nouzovém nástroji pro jednotný trh SMEI.

Součástí programu rady byl i pracovní panel, na kterém se čeští zástupci společně s dalšími 9 členskými státy věnovali konkrétněji otázce vnitřního trhu se zaměřením na tzv. Akt o klimaticky neutrálním průmyslu (Net Zero Industry Act), jehož cílem je rozšíření výroby čistých (net-zero) technologií v EU a zajištění přechodu na čistou energii.

Zdroj: Rada EU, spanish-presidency.consilium.europa.eu
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek