Pobaltí se v únoru 2025 chystá odpojit od ruské energetické sítě

Pobaltí se v únoru 2025 chystá společně odpojit od ruské energetické sítě a synchronizovat svou síť se zbytkem kontinentální Evropy. Estonsko, Litva a Lotyšsko se tak rozhodly po ruském útoku na Ukrajinu. Elektřinu z Ruska už dovážet přestaly, ale jsou stále součástí společné energetické sítě s Ruskem a Běloruskem. Na svém webu o tom dnes informuje litevské ministerstvo energetiky. Na opatření se shodli provozovatelé sítí všech tří států.

Dohodu mají v nejbližších dnech schválit šéfové vlád všech tří pobaltských zemí, které jsou členy Evropské unie a NATO. Smlouva stanoví, že všechny tři státy šest měsíců před synchronizací společně odstoupí od smlouvy uzavřené s ruskými a běloruskými provozovateli sítí.

Vilnius, Riga a Tallinn jsou ze sovětských dob součástí společné, synchronně přepínané energetické sítě s Ruskem a Běloruskem – takzvaného Brellova systému. To znamená, že tyto státy jsou víceméně závislé na síti dvou sousedních zemí a zároveň jsou závislé na Moskvě, pokud jde o udržení stability jejich elektrických soustav. Taková situace se považuje za bezpečnostní riziko.

„Poprvé se operátoři těchto tří zemí společně jasně zavázali provést synchronizaci v určeném čase,“ řekl generální ředitel litevského síťového operátora Litgrid Rokas Masiulis. Dohodnuta byla konkrétní opatření a termíny.

Pobaltské státy v posledních letech už podnikly kroky k synchronizaci energetické sítě se zbytkem kontinentální Evropy. Zejména Litva podle agentury DPA tlačila na rychlejší tempo a v dubnu sama otestovala izolovaný provoz své sítě. Lotyšsko a Estonsko ale nedávno uvedly, že nejbližší možný termín, který je technicky a ekonomicky proveditelný, je začátek roku 2025.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek