Prázdniny v Evropě: Země Pyrenejského poloostrova

Chystáte se během letních dnů do zahraničí? Představujeme vám novou sérii Prázdniny v Evropě, která čtenářům přiblíží různé evropské regiony a státy. Můžete tak zjistit základní informace o jednotlivých státech, jejich politickém systému, vztahu s EU, podmínkách vstupu do země nebo o památkách a místech, která stojí za to navštívit! Nechybí ani plná galerie fotografií a videí pro inspiraci na výlet. Tento díl se věnuje zemím Pyrenejského poloostrova. Těmi jsou Andorra, Španělsko, Gibraltar a Portugalsko.

ANDORRA

Andorrské knížectví leží mezi Francií na severu a Španělskem na jihu. Není členem Evropské unie, přesto má ale s EU měnovou dohodu a od roku 2002 se zde platí eurem. Pokud vás zajímá příroda a hory, je pro vás tato země jako stvořená.

Hlavní město: Andorra la Vella

Úřední jazyk: katalánština

Další jazyky: francouzština, španělština

Měna: euro

Populace: 80 111

Pro vstup do Andorry mohou občané zemí EU využít občanský průkaz nebo cestovní pas.

Andorra není členem Evropské unie ani není součástí schengenského prostoru.

Detailní informace o vstupu do země naleznete zde.

Andorra je již od středověku parlamentním spoluknížectvím se dvěma hlavami státu, biskupem z Urgell a prezidentem Francie. Oba zastupují lid společně a stejným dílem. 

ŠPANĚLSKO

Ve Španělsku je více než 15 600 památek, archeologických nalezišť, zahrad a historických komplexů, země tak disponuje mimořádným kulturním dědictvím. Zachovaly se zde pozůstatky z různých civilizací, kultur a historických epoch, které se vyvinuly na španělském území: od Iberů a Keltů, po Římany a Araby, stejně jako Féničany, Řeky a Vizigóty, kteří zde všichni zanechali svou stopu. Španělsko zároveň nabízí jak vysoká pohoří, tak i dlouhá pobřeží a moře.

Hlavní město: Madrid 

Úřední jazyk: španělština

Členská země EU: od 1. ledna 1986

Měna: euro, člen eurozóny od 1. ledna 1999

Schengen: člen schengenského prostoru od 26. března 1995

Populace: 47 432 893

Evropský parlament: 59 španělských europoslanců

Evropská komise: Josep Borrell Fontelles, Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku/místopředseda Evropské komise.

Rada EU: předsednictví v letech 1989, 1995, 2002, 2010, 2023 (červenec – prosinec)

Španělsko je parlamentní demokracií a zároveň konstituční monarchií. V čele španělské vlády stojí premiér, hlavou státu je král. Výkonná moc je v rukou rady ministrů, které předsedá premiér. Španělsko je unitární stát složený ze 17 autonomních oblastí a 2 autonomních měst. Stupeň jejich autonomie se však liší.

Pro vstup do Španělska pro občany zemí EU je potřeba předložení občanského průkazu nebo cestovního pasu.

©spain.info

Památky UNESCO

Španělsko je zemí se čtvrtým největším počtem památek světového dědictví UNESCO. Prohlédněte si v následující galerii nebo ve videu některé z nich:

Ostrovy

Pod Španělsko spadá nespočet ostrovů, z nichž turisticky nejznámější jsou Mallorca, Menorca, Ibiza, Kanárské ostrovy (Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura a další).

Více informací o památkách, tradicích či nadcházejících festivalech se dozvíte zde.

GIBRALTAR

Gibraltar je zámořské území Spojeného království na jihu Pyrenejského poloostrova u Gibraltarského průlivu. Populace činí 32 691 osob.

Legenda praví, že Herkules stál a hleděl na pozemní bariéru, která brání Atlantskému oceánu zaplnit středomořskou poušť. Při pohledu doleva popadl jednou rukou Mons Abyla a druhou Mons Calpe. Sebral všechny své síly a oddělil obě hory a otevřel tak trhlinu mezi Afrikou a Evropou, která dodnes oba kontinenty odděluje.

Hlavní město: Gibraltar

Úřední jazyk: angličtina

Populace:  32 691

Měna: gibraltarská libra

Letiště:  Mezinárodní letiště Gibraltar

Gibraltar je britské zámořské území, které bylo Velké Británii postoupeno Utrechtskou smlouvou v roce 1713. Gibraltar má plnou vnitřní samosprávu podle své ústavy z roku 2006 a britská vláda je odpovědná pouze za obranu a vnější záležitosti.

Dnes jsou Španělsko, Spojené království, EU a Gibraltar uprostřed vleklých jednání o vyřešení problematické pozice Gibraltaru v EU v důsledku Brexitu (vystoupení Spojeného království z Evropské unie). Gibraltar jako zámořské území Velké Británie byl velmi silně proti vystoupení Spojeného království z EU kvůli obavám o vznesení nároku na území ze strany Španělska, pod které Gibraltar spadal od roku 1704 po dobytí během války o španělské dědictví.

Pro vstup na Gibraltar postačuje pro občany zemí EU občanský průkaz nebo cestovní pas.

PORTUGALSKO

Portugalsko leží podél atlantického pobřeží Pyrenejského poloostrova v jihozápadní Evropě. Na severu se táhne skalnaté pobřeží, hornaté vnitrozemí je řídce osídlené a malebné, zatímco jih země má teplejší klima a je úrodné. Nejvyšší bod pevninského Portugalska se nachází v drsném pohoří Serra de Estrela.

Hlavní město: Lisabon

Úřední jazyk EU: portugalština

Členská země EU: od 1. ledna 1986

Měna: euro; součástí eurozóny od 1. ledna 1999

Schengenský prostor: součástí schengenského prostoru od 26. března 1995

Populace: 10 352 042

Portugalsko je poloprezidentská republika. Hlavou portugalského státu je prezident, který má pravomoc jmenovat předsedu a ostatní členy vlády. Administrativně se Portugalsko dělí na 18 distriktů a 2 autonomní regiony (Azory a Madeira). Základ tvoří 308 tzv. obcí (z našeho pohledu se jedná spíše o okresy), které se dále rozdělují na 3 092 tzv. farností, které však nijak nepodléhají církvi.

Evropský parlament: 21 poslanců z Portugalska

Evropská komise: Jako členku Evropské komise Portugalsko nominovalo Elisu Ferreirovou, která je odpovědná za  oblast soudržnosti a reforem.

Rada EU: předsednictví v letech 1992, 2000 a 2007

 

Pro vstup do Portugalska pro občany zemí EU je potřeba předložení občanského průkazu ze země EU nebo cestovního pasu.

Památky UNESCO

Ostrovy

Sdílet tento příspěvek