Země se v Džiddě zavázaly pokračovat v konzultacích o míru na Ukrajině

Dvoudenní schůzka diplomatů a vládních poradců čtyř desítek zemí v saúdskoarabské Džiddě o míru pro Ukrajinu včera skončila bez konkrétní dohody, pouze závazkem, že země budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru. Informovala o tom saúdskoarabská agentura SPA. Na jednání nebylo pozváno Rusko, účastnili se ho zástupci Ukrajiny, západních zemí, Číny, Turecka, Brazílie či Indie a také EU. ČR zastupoval náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

Cílem jednání v Džiddě bylo podle tiskových agentur přesvědčit velké země rozvojového jihu ke shodě se Západem stran řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Tyto země totiž na rozdíl od Západu zaujímají k válce na Ukrajině spíše neutrální postoj, ač samotnou agresi většinou odsoudily, nezavedly například na Rusko sankce.

Ukrajinská prezidentská kancelář v pátek před jednáním uvedla, že jeho hlavním tématem bude desetibodový mírový plán prezidenta Volodymyra Zelenkého, představený loni na listopadovém summitu G20 na Bali. Hlavním bodem plánu je požadavek na stažení ruských vojsk z celého území Ukrajiny a rovněž zřízení tribunálu pro souzení ruských válečných zločinů.

Zelenskyj, jehož na jednání v Džiddě zastupoval šéf jeho kanceláře Andrij Jermak, před schůzkou řekl, že doufá v dohodu o svém plánu a uspořádání mírového summitu letos na podzim.

Agentura DPA ale dnes informovala, že Saúdská Arábie během jednání v Džiddě představila s dalšími zeměmi vlastní plán na urovnání konfliktu na Ukrajině. Podle DPA návrh zahrnuje podmínku územní celistvosti Ukrajiny, uzavření příměří, zahájení mírových jednání pod dohledem OSN a výměnu zajatců.

Saúdská Arábie má dobré kontakty s Ruskem i Ukrajinou, a proto také dvoudenní schůzku zorganizovala. Rusko pozváno nebylo, ale Rijád podle DPA Moskvu o průběhu jednání informoval. Jednání v Džiddě se účastnili političtí a bezpečnostní poradci hlav států a vlád mimo jiné z Ukrajiny, USA, EU či Německa, ale také z Brazílie, Indie, JAR, Turecka. Důležitá byla účast zástupce Číny, která má rovněž dobré vztahy s Ruskem.

Moskva včera jednání v Džiddě znovu kritizovala. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, citovaný agenturou TASS, označil schůzku za „odraz snahy Západu pokračovat v marných, k zániku odsouzených snahách o mobilizaci mezinárodního společenství, přesněji globálního Jihu, pro podporu takzvaného Zelenského plánu, jenž je od počátku odsouzen k záhubě“.

Zdroj: ČTK

Foto: MZV ČR, náměstek ministra MZV ČR Jan Marian

Sdílet tento příspěvek