Agentura EUSPA: Podpora plnění kosmického programu EU z České republiky

Vesmír, obrana nebo zlepšení životních podmínek – to jsou jen některé z řady oblastí, kterým se věnují agentury Evropské unie. Agentur existuje v Evropské unii více než čtyřicet a jsou rozmístěny po celém evropském kontinentu. Jednu z nich najdeme i v České republice, konkrétně v pražských Holešovicích. 

Vesmír je důležitou součástí lidského života a má zásadní význam pro strategickou autonomii EU a jejích členských států. Kosmický program Evropské unie pomáhá Evropanům při každodenních činnostech na Zemi. Družice vyslané Unií na oběžnou dráhu umožňují milionům lidí komunikovat za použití nových technologií, cestovat po zemi, moři i ve vzduchu a nacházet způsoby, jak zlepšovat zdraví naší planety. Hlavním úkolem agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) je realizovat vesmírný program EU a poskytovat spolehlivé a bezpečné služby související s vesmírem. EUSPA se mimo jiné snaží maximalizovat návratnost investic EU do vesmírného programu s ohledem na bezpečnost, přínos pro uživatele, hospodářský růst a konkurenceschopnost.

K čemu slouží agentury EU?

Agentury Evropské unie se zabývají otázkami a problémy, které ovlivňují každodenní život všech občanů Unie. Jedná se například o bezpečnost potravin či léčiv, vzdělávání, pracovní podmínky, spravedlnost, bezpečnost nebo poskytování služeb veřejnosti a průmyslovým odvětvím. Jsou zřizovány, aby plnily konkrétní úkoly podle práva EU. Pomáhají rozvíjet vědecké či technické znalosti, sdružují zájmové skupiny nebo usnadňují evropský dialog o konkrétních tématech. Poskytují orgánům EU odborné zázemí, které potřebují pro provádění politik a přijímání rozhodnutí. Na rozdíl od institucí a orgánů Unie jako je Komise nebo Parlament jde o samostatné právní subjekty.

Agentura byla založena v roce 2004, kdy ještě byla Evropskou agenturou pro globální navigační družicové systémy (GSA), a v září 2012 se přestěhovala do Prahy. GSA se přeměnila na EUSPA v květnu roku 2021 a rozšířila tak služby agentury. Nově sdružuje řízení provozu kosmických programů EU a nadále řídí i navigační systémy. EUSPA má v současné době 200 až 300 zaměstnanců a v příštích několika letech plánuje zdvojnásobení počtu zaměstnanců.

Kosmický program Evropské unie

Kosmický program EU se skládá z několika stěžejních programů:

Copernicus je evropský program pro pozorování Země. Prostřednictvím svých služeb v pozemních i mořských oblastech poskytuje program Copernicus širokou škálu dat, která lze využít k dalšímu přezkumu. Významný je například pro výzkum v oblasti změny klimatu. Služby programu Copernicus totiž získaná data zpracovávají, analyzují a přeměňují je na informace s přidanou hodnotou. Díky tomu je možné porovnávat a dohledávat soubory dat až za uplynulá desetiletí a zajistit sledování změn. Hlavními uživateli služeb programu Copernicus jsou tedy tvůrci politik a orgány veřejné správy, kteří dané informace potřebují za účelem vypracování právních předpisů a politik v oblasti životního prostředí nebo přijímání zásadních rozhodnutí v případě mimořádných událostí, jako jsou přírodní katastrofy nebo humanitární krize.

Galileo je globální družicový navigační systém EU, který má EU v této oblasti zajistit autonomii tak, aby státy Evropské unie nebyly závislé na americkém systému GPS nebo ruském GLONASS. Umožňuje uživatelům znát svou přesnou polohu s větší přesností než jiné dostupné systémy a podporuje reakci na mimořádné události. Galileo rovněž posiluje evropské inovace a přispívá k vytváření nových produktů, služeb a pracovních míst.

EGNOS, Evropská geostacionární navigační překryvná služba, je regionální družicový systém EU. Používá se ke zlepšení výkonnosti globálních družicových navigačních systémů, jako jsou GPS a Galileo. Byl nasazen za účelem poskytování navigačních služeb pro bezpečnost života uživatelů v letectví, na moři a na pevnině v celé Evropě.

Program GOVSATCOM  je zaměřen na poskytování bezpečných a nákladově efektivních komunikačních kapacit pro mise a operace kritické z hlediska bezpečnosti a ochrany, které řídí Evropská unie a její členské státy, včetně národních bezpečnostních subjektů a agentur a institucí EU. GOVSATCOM je jedním z prvků Globální strategie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie z června 2016. Program přispěje k reakci EU na konkrétní hrozby, poskytne podporu námořní strategii EU a arktické politice EU.

SSA (Space Situational Awareness) je základní složkou vesmírného programu EU. Poskytuje komplexní znalost a porozumění vesmírným nebezpečím a hraje klíčovou roli při zajišťování bezpečnosti a ochrany evropských ekonomik, společností a občanů.

IRIS2 je nová družicová konstelace EU, která reaguje na výzvy v oblasti bezpečného připojení v dnešní digitální éře. Tím, že IRIS2 nabídne rozšířené komunikační kapacity pro vládní uživatele a podniky a zároveň zajistí vysokorychlostní širokopásmové připojení k internetu, aby se vypořádala s mrtvými zónami připojení, bude představovat nový vesmírný pilíř pro digitální, odolnější a bezpečnější Evropu a podpoří evropskou konkurenceschopnost a společenský pokrok. Realizace IRIS2 bude probíhat postupně s ambicí poskytovat počáteční služby v roce 2024 a dosáhnout plné provozní kapacity do roku 2027.

Pokud Vás zajímají informace i o dalších agenturách EU přečtěte si o nich více v našem seriálu na tomto odkaze.

Zdroj: Euroskop.cz, EUSPA

Sdílet tento příspěvek