Francouzský velvyslanec v Nigeru zůstane, uvedl Macron

Francouzský velvyslanec v Nigeru zůstane v této středoafrické zemi navzdory tlaku vůdců nedávného puče. Podle agentury AFP to dnes oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu k diplomatům. Macron rovněž zopakoval svou podporu svrženému demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedu Bazoumovi, jehož rozhodnutí nerezignovat označil za odvážné.

Junta, která 26. července převzala v Nigeru moc a od té doby vězní Bazouma v prezidentském paláci, si z Francie, bývalé koloniální mocnosti, udělala svůj oblíbený terč, poznamenala AFP. V pátek večer vyhostila francouzského velvyslance Sylvaina Ittého a dala mu na opuštění země 48 hodin a vypověděla také vojenské dohody mezi Niamey a Paříží. Macron ale dnes oznámil, že Itté ve funkci setrvá.

Macron dnes také ocenil práci francouzských diplomatů, kteří pracují v obtížných podmínkách, a zmínil zejména situaci v Nigeru.

„Francie a její diplomaté byli v posledních měsících konfrontováni s obzvláště obtížnými situacemi v některých zemích, ať už v Súdánu, kde Francie postupovala příkladně, nebo právě v Nigeru, a já zdravím vašeho kolegu a vaše kolegy, kteří poslouchají ze svých postů,“ řekl francouzský prezident v projevu k velvyslancům na jejich výročním zasedání.

Tisíce lidí, kteří podporují státní převrat, demonstrovaly v neděli poblíž francouzské vojenské základny v Niamey a držely transparenty požadující odchod francouzských vojsk.

Francie však zaujímá pevný postoj a vojenský režim neuznává. Francouzské ministerstvo zahraničí v pátek večer uvedlo, že „pučisté nemají žádnou pravomoc“ požadovat odchod velvyslance. Paříž rovněž podporuje Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) v případných krocích směřujících k obnovení ústavního pořádku v Nigeru. Vojenská vláda již uvedla ozbrojené síly do stavu nejvyšší pohotovosti kvůli hrozící intervenci sil ECOWAS.

Zdroj: ČTK

Náhledové foto: Profimedia, ČTK

Sdílet tento příspěvek