Lipavský: Snahy Putinova režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny

Loni mohla Evropa ještě doufat, že Rusko po selhání v dosahování prakticky jakéhokoli z válečných cílů začne hledat cestu k jednání. Je tomu ale naopak, snahy prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny, řekl dnes na poradě českých velvyslanců v Praze ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Česko podle šéfa diplomacie plně stojí za mírovým plánem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V tuto chvíli je podle něj jediným východiskem z války. Česká republika byla zároveň s Francií vybrána jako spolupředsedající země první skupiny, která se věnuje jaderné a radiační bezpečnosti Ukrajiny, oznámil dnes Lipavský.

Princip svobodného občana se dříve snažily zničit nacismus, komunismus a další totalitní režimy, nyní jde o ruský putinismus, řekl Lipavský. „Směs imperialismu vycházející z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticimus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ uvedl. Dokud se Rusko putinismu nezbaví, tak ať bude v Kremlu sedět kdokoliv, vždy bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska, dodal.

Útok na Ukrajinu je podle Lipavského součástí boje Ruska proti liberální demokracii, svobodě a lidským právům. Česko podle něj bude Ukrajině pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba. Podporuje také ustavení zvláštního tribunálu pro zločin agrese spáchaný vrcholnými ruskými představiteli. Velkým úkolem pro demokratické země je vytlačování Ruska z pozic v mezinárodních organizacích, míní.

Zatímco revizi vztahů s Ruskem už vláda schválila, na podobné záležitosti s Čínou pracuje. Asijská velmoc se podle Lipavského svými činy stává nejen konkurentem, ale především systémovým rivalem, který se snaží změnit světový řád. „Musíme si jasně říct, že rostoucí asertivita až agresivita Pekingu pro nás představují ohrožení a přinášejí rizika. Bezprostředním rizikem je spojenectví s Ruskem, výhledově to může být snaha o silové sjednocení s Tchaj-wanem, které by na Evropu mělo devastující ekonomické dopady,“ poznamenal ministr.

Potenciál české zahraniční politiky je v nových formátech intenzivnější spolupráce například s Německem, Polskem, Francií, Nizozemskem a Skandinávií, řekl Lipavský. Loňské předsednictví v Radě EU podle něj dodalo Česku respekt a posílilo obraz země jako silného člena bloku. „Dokázali jsme se vymanit ze škatulky východoevropské země, která těžko drží tempo se zbytkem Evropy,“ poznamenal.

Zdroj: ČTK

Náhledové foto: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek