Prázdniny v Evropě: Mikrostáty

Rádi byste na konci prázdnin ještě někam vyrazili? Máme pro Vás další a zároveň letos poslední díl série Prázdniny v Evropě, která čtenářům přibližuje různé evropské regiony a státy. Tentokrát se podíváme na tzv. trpasličí evropské státy, jenž jsou typické malou rozlohou, nízkým počtem obyvatel i speciálními vazbami s EU. Jelikož Andoře jsme se věnovali v dílu o státech Pyrenejského poloostrova, zbývá nám tak Monako, San Marino, Lichtenštejnsko a Vatikán. Pojďte se s námi podívat, proč právě tyto maličké země stojí za to navštívit!

MONAKO

Ekonomická mocnost Středomoří, země kasin, Formule 1 a daňový ráj. To je Monako, které láká především movitější turisty, příznivce automobilových závodů, ale i osoby prchající z jiných zemí kvůli daňovým deliktům. Monako patří mezi tzv. městské státy a je vůbec nejmenší zemí v západní Evropě s pouhými 36 tisíci obyvateli.

Nejnavštěvovanější čtvrtí je Monte Carlo, které je považováno za centrum hazardu, jelikož zde sídlí rozsáhlý komplex luxusních kasin. Právě příjmy z hazardních her jsou tak vysoké, že si země mohla dovolit osvobodit své obyvatelstvo od běžných daní (např. od daně z příjmu). V zemi byla také vybudována trať Formule 1, která každý rok hostí Velkou cenu Monaka.

Turisté při návštěvě většinou nevynechají hlavní náměstí se sídlem monackých vládců Palais du Prince nebo Katedrálu sv. Mikuláše. Známé je také Oceánografické muzeum, které nechal postavit kníže Albert I. opět ze zisků z kasin, a ve kterém je k vidění několik tisíc ryb z celého světa v desítkách obřích akvárií. Příjemnou procházku nabízí přístav Hercules, jenž je součástí Francouzské riviéry a kotví zde honosné jachty.

Hlavní město: Monaco (čtvrť Monaco-Ville)

Úřední jazyk: francouzština, italština

Měna: euro

Populace: 36 686

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Monaka bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Monako je vůči Evropské unii považováno za tzv. třetí zemi, částečně je zde však přijímána politika EU skrze zvláštní vazby Monaka s Francií, díky čemuž je země de facto členem schengenského prostoru, přestože není oficiálním signatářem schengenských dohod. EU má s Monakem rovněž daňovou dohodu a díky celní unii s Francií je také členem eurozóny a razí vlastní euromince.

Monako je dědičnou konstituční monarchií, kdy vláda přechází na mužského potomka hlavy státu. Vládci dynastie Grimaldi do 17. století užívali titul „pán Monaka“, v současnosti je hlava státu již označována jako kníže. Tím je od roku 2005 Albert II., který vykonává zákonodárnou moc společně s parlamentem a Národní radou tvořenou poslanci. Výkonnou moc zajišťuje jeden státní ministr se třemi vládními rady.

SAN MARINO

San Marino je považováno za nejstarší republiku a zároveň jde o 5. nejmenší zemi světa. Stejně jako u Monaka se jedná o městský stát, který se nachází uprostřed území Itálie nedaleko Rimini. Celé historické centru města se nachází na hoře Monte Titano a patří mezi památky světového dědictví UNESCO. Tento evropský ministát je obehnán hradbami a jsou zde k vidění tři pevnosti – La Guaita, La Cesta a Il Montale, které jsou vybudovány na třech vrcholcích hory Monte Titano.

Přestože se jedná o jeden z nejbohatších států světa, mnoho turistů zde paradoxně míří za výhodnými nákupy. Především zboží jinak drahých značek se zde dá pořídit za podstatně nižší ceny než jinde. San Marino patří také k zemím, kde je velmi jednoduché legální pořízení střelných zbraní. Stát je obecně považován za jeden z nejliberálnějších na světě.

Hlavní město: San Marino

Úřední jazyk: italština

Měna: euro

Populace: 33 745

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat v San Marinu bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

San Marino není členem Evropské unie, je však členem celní unie a také eurozóny. Od roku 2002 razí vlastní euromince. Oficiálně není součástí schengenského prostoru, má ale otevřené hranice s Itálií a tím pádem i se zbytkem EU.

San Marino je parlamentní republikou, která má hned dvě hlavy státu, kterými jsou tzv. Kapitáni-regenti. Ti jsou voleni každých 6 měsíců a společně řídí Státní kongres, Radu dvanácti a Velkou generální radu, která má 60 členů. Výkonnou moc zastává Státní kongres, který je složen z 10 ministrů (3 tajemníků a 7 poslanců).

LICHTENŠTEJNSKO

Lichtenštejnsko je čtvrtým nejmenším státem Evropy a nachází se mezi Rakouskem a Švýcarskem. I přes malou rozlohu se jedná o zemi s bohatou historií, jenž láká na starobylé hrady, alpskou přírodu, muzea nebo lyžování.

Rod Lichtenštejnů, který stojí v čele země, má  historické i majetkové vazby na Českou republiku, jelikož dodnes na našem území vlastní řadu hradů, zámků a pozemků. Jedná se o bohatý a vyspělý stát, který například jako první na světě začal oficiálně využívat kryptoměny.

Cestovatelé by měli počítat s tím, že Lichtenštejnsko nemá vlastní letiště. To nejbližší je ve švýcarském Curychu, odkud se můžete do Lichtenštejnska dostat vlakem a autobusem.

Hlavní město: Vaduz

Úřední jazyk: němčina

Měna: švýcarský frank

Populace: 39 039

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Lichtenštejnska bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu. U dětí nepostačuje zapsání v cestovním dokladu rodiče, ale musí mít vlastní doklad.

Lichtenštejnsko není členem Evropské unie, je však od roku 2011 součástí schengenského prostoru a je rovněž členem Evropského sdružení volného obchodu. Politické a ekonomické vazby na EU jsou zde tak poměrně významné. 

Státní zřízení Lichtenštejnska je oficiálně označováno jako knížectví. Podobně jako Monako je Lichtenštejnsko dědičnou konstituční monarchií, kdy vláda přechází na mužského potomka hlavy státu.

V zemi funguje duální systém, kdy je státní moc rozdělena mezi panovníka a obyvatele země, kteří mají možnost ovlivňovat například přijímání nových zákonů skrze hlasování v referendech. Od roku 1989 je hlavou státu kníže Hans Adam II.

VATIKÁN

Postavení Vatikánu jako samostatného státu je po všech stránkách unikátní a specifické. Nejmenší stát světa tvoří vnitřní enklávu, která je součástí hlavního města Itálie Říma. Kromě nejmenší rozlohy má rovněž nejnižší počet obyvatel a je také jedinou absolutistickou monarchií v Evropě.

Turisté zde míří především kvůli světoznámým památkám a stavbám jako je Sixtinská kaple, Apoštolský palác nebo Bazilika sv. Petra, významný je zde také náboženský turismus. Jedním ze symbolů Vatikánu je švýcarská garda, jejímž hlavním posláním je ochrana papeže. Naprostou většinu obyvatel Vatikánu tvoří duchovní představitelé a jejich rodiny. Občanství Vatikánu je obvykle udělováno na základě jmenování do funkce a bývá také odnímáno s jejím skončením. Podmínkou k získání občanství je také římskokatolické vyznání.

Všem turistům mířícím do Vatikánu za památkami se doporučuje zakoupení vstupenek na prohlídky budov a muzeí alespoň několik týdnů před návštěvou, jinak se nevyhnete dlouhým frontám, které často vedou přes celé Svatopetrské náměstí.

Hlavní město: Vatikán

Úřední jazyk: italština, latina

Měna: euro

Populace: přibližně 764 (v roce 2023)

Občané ČR mohou vstupovat a pobývat na území Vatikánu za stejných podmínek jako v Itálii, tedy bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo občanského průkazu.

Vatikán není v celní unii s EU, ale má preferenční celní dohodu na základě vztahu s Itálií. Ta jej osvobozuje od všech poplatků a daní EU. Rovněž není součástí schengenského prostoru, má ale otevřené hranice. EU uzavřela s Vatikánem revidovanou měnovou dohodu, díky níž se ve Vatikánu platí eurem. V omezeném množství se zde také razí vlastní euromince.

Vatikán neboli Svatý stolec, je teologickou absolutistickou monarchií, v jejímž čele stojí papež, který je zároveň hlavou římskokatolické církve. Papež je volen prostřednictvím konkláve a jeho funkce je doživotní. Nelze jej odvolat, může pouze sám abdikovat. Jeho moc je absolutní, zastává tedy moc zákonodárnou, výkonnou i soudní. Vztah Vatikánu s Itálií upravují Lateránské smlouvy z roku 1929.

Zdroj: MZV ČR, europen-union.europa.eu, Euroskop.cz, vaticanstate.va, Britannica.com, Businessinfo.cz
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek