Nezaměstnanost v EU zůstala v červenci na 5,9 procenta, v Česku na 2,7 procenta

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala v červenci na 5,9 procenta, kde se nachází od května. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V České republice byla nezaměstnanost druhá nejnižší a stejně jako v červnu činila 2,7 procenta.

Ani v eurozóně se míra nezaměstnanosti ve srovnání s předchozím měsícem nezměnila, zůstala na 6,4 procenta. V meziročním srovnání ale v eurozóně i v EU míra nezaměstnanosti klesla. V zemích platících eurem loni v červenci činila 6,7 procenta a v celé unii 6,1 procenta.

Eurostat odhadl, že v červenci bylo v celé EU bez práce 12,928 milionu lidí, z toho 10,944 milionu v eurozóně. Proti červnu se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 35.000 a v eurozóně o 73.000.

Nejnižší nezaměstnanost měla v červenci Malta, a sice 2,5 procenta, po ní následovalo Česko. Pod třemi procenty byla nezaměstnanost ještě v Polsku a Německu. Naopak nejvyšší byla míra nezaměstnanosti ve Španělsku (11,6 procenta) a Řecku (10,8 procenta).

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v červenci proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Zpráva Eurostatu také ukázala, že v červenci se v Česku výrazně snížila míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let, a to na 9,8 procenta z červnových 13,6 procenta. Stále však zůstává vysoká ve srovnání s loňským červencem, kdy činila 6,5 procenta. V celé EU se míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let snížila o 0,3 procentního bodu 13,9 procenta.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek