Strany vybírají lídry do voleb do EP, jasno mají Starostové či lidovci

Strany zastoupené v Poslanecké sněmovně většinou teprve čekají závěrečná jednání o podobě jejich kandidátek ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční 7. a 8. června příštího roku. Své lídry již oznámilo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které bude kandidovat spolu s „osobnostmi pro Evropu“, Piráti si lídra vyberou v polovině září. U zbývajících vládních stran je zatím především otázkou, zda budou kandidovat samostatně, nebo v koalici. Opoziční hnutí ANO a SPD budou o kandidátkách jednat v příštích týdnech či měsících.

Širší vedení STAN potvrdilo dvojici lídrů kandidátní listiny ve čtvrtek. Povedou ji ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Kompletní kandidátku, na niž pozve další liberální proevropské osobnosti, chce hnutí podle Farského představit v lednu, kdy také určí, kdo bude na kandidátce na prvním místě.

STAN v minulých evropských volbách v roce 2019 obsadil jedno ze tří křesel, které získal s TOP 09. Starostové tentokrát kvůli společné kandidátce oslovili TOP 09 i lidovce, řekl v srpnu Farský, nedostali ale žádnou reakci. Obě uskupení se v posledních sněmovních volbách spojila s ODS do koalice Spolu, která však dosud definitivně neoznámila, zda budou strany kandidovat společně.

Podle spekulací médií preferují občanští demokraté, ale i TOP 09 samostatnou kandidaturu. Členové TOP 09 navíc kvůli obavám z kroužkování nechtějí ani případnou dvojkoalici s lidovci. „Jednání o konečné podobě kandidátky stále probíhají. Stejně tak i jednání o možné spolupráci s jinými subjekty. Zásadní je pro nás autenticky proevropské směřování a ve chvíli, kdy si budeme jistí, že ho adekvátně odráží naše kandidátka, představíme ji také veřejnosti,“ sdělila ČTK mluvčí TOP 09 Markéta Volfová.

Lidovci v květnu oznámili, že jejich jedničkou do voleb do Evropského parlamentu bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský. Na druhém místě je náměstek jihočeského hejtmana František Talíř. Trojkou je nynější europoslankyně Michaela Šojdrová. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka tehdy řekl, že rozhodnutí, zda budou lidovci kandidovat samostatně, nebo v koalici Spolu, by mělo padnout nejpozději do konce září.

Koaliční Piráti v srpnu ukončili registraci kandidátů do čela listiny. Přihlásilo se jich pět včetně kompletní trojice aktuálních europoslanců strany. Do hlasování, které se uskuteční 16. září na mimořádném zasedání celostátního fóra Pirátů, se přihlásili europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa, bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík a neurochirurg Albert Štěrba.

Předsednictvo opozičního hnutí ANO bude o krajských nominacích na kandidátku pro evropské volby jednat v příštích týdnech, řekl nedávno první místopředseda Karel Havlíček. Doplnil tehdy, že nominací je necelých 30. Hnutí SPD se nedávno dohodlo na spolupráci v evropských volbách s Trikolorou, spojení má zabránit propadávání hlasů. Vedení hnutí by mělo o nominacích z regionů jednat nejpozději na podzim.

Zdroj: ČTK, EK

Sdílet tento příspěvek