5. září: Mezinárodní den charity

Každý rok 5. září si připomínáme Mezinárodní den charity, jehož cílem je vyjádření podpory jednotlivcům a organizacím, které na dobrovolné bázi pomáhají nejzranitelnějším skupinám a potřebným. Právě na dnešek také připadá 155. výročí působení Červeného kříže v českých zemích.

Mezinárodní den charity byl ustanoven Organizací spojených národů (OSN) a slaví se od roku 2013 vždy 5. září. Tento den nebyl vybrán náhodně, jedná se totiž o datum úmrtí Matky Terezy, která se celý život věnovala pomoci chudým, nemocným a sirotkům, byla mnohokrát vyznamenána za humanitární činnost a nakonec byla díky ní posmrtně kanonizována katolickou církví.

„Nestrachujte se o velké problémy světa, bojte se o jednoho konkrétního člověka, kterému dokážete pomoci. Místo velkých ideí si vyberte jeden malý úkol, který můžete dotáhnout do konce. Nestoupejte příliš vzhůru, vraťte se dolů na zem.“

Matka Tereza

Mezinárodní den charity každoročně vyzdvihuje důležitost pomoci potřebným a význam filantropie, přičemž motivuje k angažovanosti v dobročinných projektech a přispění ke zlepšení života lidí v nouzi. Zároveň připomíná, že každá drobná pomoc se počítá.

Pokud byste se do dobročinné činnosti rádi zapojili a nevíte, kde začít, doporučujeme kontaktovat některou z dlouhodobě fungujících charit v České republice. Mnohé z nich mají navíc mezinárodní přesah. Například Caritas, která byla založena v roce 1897 v Německu, nyní působí po celém světě včetně České republiky, kde funguje od roku 1989 jako Charita Česká republika.

K nejznámějším organizacím dále patří Člověk v tísni nebo Červený kříž, který právě dnes, 5. září 2023, slaví 155. výročí svého založení v českých zemích. Aktuálně působí zejména v oblasti civilní obrany a ochrany obyvatelstva a poskytuje zdravotnické, záchranné, sociální a další humanitární služby.

Zdroj: Caritas.org, Charita.cz, Cervenykriz.eu
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek