Komise chce po velkém zájmu trvalý systém společných nákupů plynu

Evropská komise chce po úspěchu dočasného systému společných nákupů plynu přejít na trvalý mechanismus. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na interní dokumenty exekutivy Evropské unie a činitele komise. Firmy se budou moci do hromadných objednávek zapojit dobrovolně, pouze v krizových případech bude kumulace poptávky povinná, aby se plynové podniky z unijních zemí vzájemně cenově nepřebíjely.

EU na jaře spustila první mezinárodní tendr na společné nákupy plynu s cílem naplnit zásobníky před zimou a zabránit opakování loňského rekordního růstu cen energií. Hned na úvod se přihlásily desítky firem s celkovou poptávkou 27 miliard kubíků, což je dvojnásobek původního očekávání Bruselu. Zásobníky se podařilo naplnit z 90 procent a ceny na trhu se pohybují výrazně níže než loni.

Unijní činitelé však chtějí připravit členské země na možné výjimečné situace jako byl výpadek klíčového plynovodu Nord Stream 2. Proto hodlá podle Reuters komise využít velké poptávky a společné nákupy, původně plánované do prosince, prodloužit na neurčito.

Plán komise musí schválit členské státy a Evropský parlament, které by o něm měly jednat v příštích týdnech.

Společné nákupy jsou součástí snahy EU zcela se zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích. Zatímco dovoz plynu potrubím od začátku ruské invaze na Ukrajinu výrazně klesl, původně okrajový import zkapalněného zemního plynu (LNG) z Ruska se naproti tomu zvýšil. Tento trend chce Brusel co nejdříve zvrátit.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek