Europoslanci schválili navýšení počtu křesel v Parlamentu ze 705 na 720

Europoslanci dnes schválili navýšení počtu křesel v Evropském parlamentu ze 705 na 720. Zvýšení počtu křesel, které je reakcí na demografické změny v EU, bude platit už pro příští volby v červnu 2024. Dvě dodatečná křesla získají Francie, Španělsko a Nizozemsko. Po jednom pak Rakousko, Dánsko, Belgie, Polsko, Finsko, Slovensko, Irsko, Slovinsko a Lotyšsko.

Evropský parlament dnes legislativní rozhodnutí schválil 515 hlasy (74 bylo proti, 44 se zdrželo hlasování). Dnes potvrzený návrh Evropské rady vycházel z usnesení parlamentu z letošního června. Europarlament tehdy navrhoval jen o 11 křesel více pro celkově devět států. Nyní tedy došlo ještě k dalšímu navýšení počtu mandátů i zemí. „Je to důležitý krok ke spravedlivější Evropě. Složení parlamentu jde ruku v ruce s novým evropským volebním zákonem. Oba jsou klíčem k tomu, aby volby v roce 2024 byly evropštější,“ uvedl k tomu tehdy jeden ze zpravodajů návrhu Sandro Gozi z frakce evropských liberálů.

Složení Evropského parlamentu je posuzováno před každými volbami v souladu se zásadami stanovenými v zakládajících smlouvách EU. Ty říkají, že musí být maximálně 750 europoslanců plus předseda, ne méně než šest a ne více než 96 křesel pro každý členský stát. Posouzení souvisí s údaji o počtu obyvatel v jednotlivých zemích.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek