Evropská komise představila balíček, který má usnadnit život malým a středním podnikům

Evropská komise v úterý představila nový balíček opatření, která mají usnadnit život malým a středním podnikům. Ty v posledních letech zasáhlo množství krizí, od pandemie covidu-19, přes vyšší náklady na energie způsobené ruskou válkou proti Ukrajině až po zvyšující se inflaci. Jedním z hlavních předložených pravidel je návrh nařízení o opožděných platbách v obchodních transakcích. Ten má pomoci zajistit, aby podniky získávaly své peníze včas. Součástí balíčku je i směrnice o zjednodušení daní pro malé a střední podniky zapojené do přeshraniční činnosti.

Jak poznamenal server Politico, představení balíčku úlev pro malé a střední podniky bylo jedním ze slibů šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyen, o kterém hovořila ve svém loňském projevu o stavu Evropské unie. „Malé podniky by měly být díky opatřením vypláceny mnohem rychleji, což je důležité zejména vzhledem k tomu, že úrokové sazby vyletěly nahoru a pouze 40 procent faktur je zaplaceno včas,“ dodal Politico. Podle Evropské komise souvisí každý čtvrtý bankrot s tím, že nejsou včas placeny faktury.

Nařízeni o boji proti opožděným platbám v obchodních transakcích řeší zpoždění plateb, což je nekalá praxe, která ohrožuje peněžní toky malých a středních podniků a brání konkurenceschopnosti, píše Komise ve své tiskové zprávě. Nová pravidla zruší směrnici z roku 2011 o opožděných platbách a nahradí ji nařízením. Návrh zavádí přísnější limity pro zaplacení, maximálně do 30 dnů, odstraňuje nejasnosti a řeší právní mezery ve stávající směrnici.

„Život malých společností byl v posledních letech těžký, souvisí to zejména s pandemií a ruskou válkou na Ukrajině. Naši podporu malým a středním podnikům je tedy potřeba navýšit. Chceme jim usnadnit život, dodat jim více kyslíku, abychom jim pomohli přežít a prosperovat. Dnes přicházíme s pravidly, která zajistí, že budou malé podniky vypláceny včas, omezíme papírování a zjednodušíme daně.“

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise

Podpora malých a středních podniků je jednou z klíčových oblastí unijních politik. Právě na těchto podnicích závisí dlouhodobá prosperita EU. Zhruba 24 milionů evropských malých a středních podniků totiž představuje 99 procent všech podniků v současné sedmadvacítce. Tyto podniky rovněž vytváří dvě ze tří pracovních míst a přispívají i k fungování lokálních ekonomik. Kolem 42 procent malých a středních podniků se totiž nachází v malých městech nebo na vesnicích.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek