Eurokomisař Breton vyzval šéfa Applu, aby zpřístupnil ekosystém firmy konkurenci

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton včera vyzval šéfa americké technologické společnosti Apple Tima Cooka, aby firma zpřístupnila ekosystém svého softwaru a hardwaru konkurentům. Zástupce EU a šéf Applu spolu jednali v Bruselu, Apple však odmítl záležitost blíže komentovat, informovala agentura Reuters. Firma se v minulých dnech ve Francii dostala do potíží kvůli porušení limitů elektromagnetických vln u přístroje iPhone 12.

„Příštím úkolem Applu a dalších velkých technologických firem je podle digitální normy DMA otevřít své brány konkurentům,“ řekl Breton. „Ať už jde o elektronickou peněženku, prohlížeče nebo obchody s aplikacemi, spotřebitelé používající iPhone společnosti Apple by měli mít možnost využívat konkurenční služby řady poskytovatelů,“ dodal.

Breton přitom kritizoval argumenty Applu, který uzavření systému hájí bezpečností a ochranou soukromí. „Regulace EU podporuje inovace, aniž by byla ohrožena bezpečnost a soukromí,“ konstatoval eurokomisař.

Na základě loni schváleného aktu o digitálních trzích (DMA) musejí globální digitální firmy muset dodržovat nová pravidla, jejichž smyslem je lépe ochraňovat podnikání jejich menší konkurence. Pro spotřebitele by také mělo být jednodušší snadno se odhlásit ze služeb dané platformy. Firmám, které se normou nebudou řídit, hrozí přísné sankce. Evropská komise těmto vlivným firmám říká v angličtině gatekeepers, tedy strážci.

Takzvaný gatekeeper je velký podnik významně ovlivňující provoz internetu. Na začátku září Komise zveřejnila seznam šesti firem, které musejí stanovená pravidla dodržovat. Je to Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft a TikTok. Prvních pět firem je z USA, poslední z Číny.

Co se přístroje iPhone 12 ve Francii týče, zdroj z francouzského ministerstva digitálních technologií včera podle agentury Reuters řekl, že úřady od Applu obdržely aktualizaci softwaru. Apple se snaží urovnat spor s tamními regulačními orgány, které kvůli porušení limitů elektromagnetických vln nařídily pozastavit prodej zmíněného telefonu.

Odborníci připomínají, že regulační limity byly nastaveny hluboko pod úrovněmi, u nichž vědci zjistili důkazy o škodlivosti elektromagnetických vln. Testy, které provádí Francie, se liší od testů v jiných zemích, uvedl Reuters. I tak tato kauza vyvolala reakce ostatních evropských zemí, například Belgie nebo Německa. Záležitostí se zabývá i Český telekomunikační úřad.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek