Česká republika získá od října 2025 pozici viceprezidenta Evropské investiční banky

Česko získá od 1. října 2025 na čtyři roky pozici viceprezidenta Evropské investiční banky (EIB). Dnes o tom v tiskové zprávě informovalo ministerstvo financí. Kdo se pozice ujme, zatím není jasné. Konkrétního kandidáta ještě bude muset vybrat vláda a následně schválit i Rada guvernérů EIB tvořená zástupci členských zemí této instituce Evropské unie.

„Jde o velký úspěch České republiky dosažený trpělivým vyjednáváním s partnery z naší konstituence, jehož závěrečná fáze trvala téměř rok. Naše vláda díky tomu nominuje českého zástupce do vedení největší světové multilaterální finanční instituce, která pomáhá nejen s financováním energetické transformace, digitalizací, rozvojem infrastruktury, ale bude hrát i klíčovou roli v poválečné obnově Ukrajiny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Členské země EU jsou v EIB rozděleny do devíti skupin, takzvaných konstituencí. Česko je v konstituenci se Slovenskem, Slovinskem, Bulharskem, Maltou a Kyprem. Nyní tuto konstituenci zastupuje ve vedení EIB Bulharka Lilyana Pavlova, letos v říjnu ji nahradí zástupce Kypru. Za dva roky ho vystřídá český nominant.

Portfolio vybraného viceprezidenta určuje prezident EIB. Tím je v současnosti Němec Werner Hoyer, jemuž vyprší druhý mandát na konci tohoto roku. Nejvážnějšími kandidáty do čela EIB jsou španělská vicepremiérka a ministryně hospodářství Nadia Calviño, bývalý italský ministr financí Daniele Franco a dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager.

Česko mělo pozici viceprezidenta EIB zatím pouze jednou. V letech 2004 až 2007 jím byl Ivan Pilip.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropská investiční banka

Sdílet tento příspěvek