Europoslanci budou jednat o ochraně novinářů či o korupci při udělování víz

Europoslanci dnes v druhý den plenárního zasedání Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku přijmou stanovisko k návrhu předpisu, jehož cílem je posílit ochranu novinářů a svobodu médií v Evropské unii. Odpoledne budou jednat s Evropskou komisí o kauze týkající se údajného podplácení při udělování schengenských víz a budou debatovat o situaci v Náhorním Karabachu či o obchodních vztazích s Čínou. Na programu zasedání je také hlasování o nástroji proti hospodářskému nátlaku.

Dopoledne mají europoslanci na programu rozpravu o Evropském aktu o svobodě sdělovacích prostředků, který má chránit pluralitu a nezávislost médií v EU. Poslanci usilují o zákaz všech forem vměšování do redakčních rozhodnutí poskytovatelů mediálních služeb a chtějí zabránit vnějšímu nátlaku na novináře. Mandát EP pro jednání s členskými státy obsahuje také požadavek zprůhlednit vlastnictví médií, chránit média před svévolným rozhodováním velkých online platforem či posílit ekonomickou životaschopnost odvětví. O stanovisku k návrhu bude EP hlasovat po poledni.

V dnešní rozpravě a hlasování se EP také vyjádří k reformě dlouhodobého rozpočtu EU a zdůrazní potřebu reagovat na vnější a budoucí výzvy. Kromě tohoto čeká poslance hlasování o novém obchodním nástroji, jenž má země EU chránit před vnějším hospodářským vydíráním.

Odpoledne bude EP jednat o kauze kolem údajného podplácení při vydávání schengenských víz. Konkrétně se bude rozprava týkat nedávných obvinění, že polské zahraniční konzuláty přijímají úplatky za vydání schengenských víz, a souvisejících dopadů na společnou vízovou politiku EU. Evropská komise již požádala polskou vládu, která se věcí zabývá, o podrobnosti k vyšetřování. S Komisí bude EP též jednat o obchodních vztazích mezi EU a Čínou. Další z rozprav se bude věnovat situaci v Náhorním Karabachu, který nedávno po bleskové vojenské operaci ovládl Ázerbájdžán.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek