Zelenskyj: Na Ukrajině musíme zvítězit, aby Putin neobrátil svoji agresi i jinam

Ukrajina musí podle prezidenta Volodymyra Zelenského zvítězit v obranné válce proti Rusku, aby ruský prezident Vladimir Putin neobrátil svoji agresi vůči jiné zemi. Díky Ukrajině se nemusí před ruskými útoky bránit vojáci jiných evropských zemí, řekl Zelenskyj evropským politikům úvodem dnešního summitu Evropského politického společenství (EPC) ve španělské Granadě.

Zelenského vystoupení odpoledne zahájilo v pořadí třetí summit EPC, na který do Španělska přijeli lídři více než čtyř desítek evropských zemí. Českou republiku zastupuje premiér Petr Fiala.

O potřebě evropské jednoty vůči ruské agresi na Ukrajině hovořili také předseda Evropské rady Charles Michel i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, kteří se Zelenským tvořili trojici řečníků v úvodní veřejné části jednání EPC.

„Tisíce a tisíce zařízení byly (v Charkově) zničeny ruskými raketami. Domy, školy, univerzity, kostely. Většina dětí bude studovat online, dokud nebude plně fungovat systém protivzdušné obrany. Charkov ale našel řešení pro 65 tříd s více než 1000 dětmi, které se učí v metru, v podzemí. Takové to je, když máte za souseda Rusko. Ale sousedy teroristického státu jsou i různé evropské státy,“ řekl Zelenskyj a varoval, že Rusko může podle ukrajinské zpravodajské komunity po roce 2028 obnovit vojenské kapacity vyčerpané na Ukrajině a zaútočit na jinou zemi.

„Jsme ohromeni odvahou vaší i ukrajinského lidu,“ obrátil se ve své řeči šéf unijních summitů Michel na Zelenského a uvedl, že ruská agrese je výzvou, které žádný stát nemůže čelit sám, a že evropské země budou Ukrajinu nadále vojensky i ekonomicky v její obraně podporovat.

Von der Leyenová vyzdvihla, že Evropské unii se díky spolupráci s mimounijními státy jako Moldavsko, Ukrajina nebo Británie podařilo docílit nezávislosti na ruských fosilních palivech a proměnit „energetické vydírání v prázdnou hrozbu“.

„Co nás tady v EPC musí vést, je vize kontinentu, na kterém všichni Evropané žijí v míru a svobodě,“ zdůraznila předsedkyně Evropské komise.

Pomoc napadené Ukrajině je jedno z hlavních témat dnešního summitu. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v Granadě řekl, že „špatnou zprávou“ pro Ukrajinu jsou politické spory v americkém Kongresu, který zatím nevyčlenil další miliardy dolarů na zbraně pro Kyjev v návaznosti na spory ohledně nového vládního rozpočtu. Zelenskyj ve své dnešní řeči před evropskými kolegy prohlásil, že „má víru v Ameriku“. „Jsou to silní lidé se silnými institucemi a silnou demokracií,“ pronesl ukrajinský prezident.

Zdroj: ČTK

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek