Bloomberg: EU a USA usilují o brzké dosažení dohody ohledně ocelí a hliníku

Představitelé Evropské unie a USA usilují o brzké dosažení předběžné dohody ohledně obchodu s ocelí a hliníkem, která by odvrátila znovuzavedení cel z doby, kdy byl americkým prezidentem Donald Trump. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

O dohodě podle zdrojů jednají čelní představitelé Bílého domu a Evropské komise, představit by ji chtěli na summitu, který se bude konat 20. října. Dohoda by se měla týkat řešení nadměrných produkčních kapacit a emisí oxidu dusíku.

Cílem dohody je urovnat spor, který začal, když bývalý americký prezident Trump v roce 2018 uvalil cla na dovoz oceli a hliníku. Trumpova administrativa tehdy opatření zdůvodnila tím, že dovoz těchto produktů ohrožuje americkou ekonomiku a národní bezpečnost.

Pokud by se dohody nepodařilo dosáhnout do konce října, znamenalo by to, že na začátku příštího roku budou automaticky obnovena cla na export mezi EU a USA v hodnotě deseti miliard dolarů (zhruba 230 miliard Kč). Podle zdrojů nyní USA a EU usilují pouze o předběžnou politickou dohodu, protože se domnívají, že na dosažení konečné dohody není dostatek času, píše Bloomberg.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek