Útok Hamásu proti Izraeli odsuzují země Evropy, Rusko vyzvalo k příměří

Zástupci Evropské unie a jejích zemí, včetně Německa, Francie, Španělska, Nizozemska či Itálie, ale také Spojené státy nebo Indie odsoudili dnešní útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Mluvčí ruské diplomacie vyzvala, aby obě strany okamžitě přistoupily k příměří a po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt. Podle Kataru, Iráku nebo libanonského militantního hnutí Hizballáh nese vinu na eskalaci násilí Izrael.

„Bezvýhradně odsuzujeme útoky Hamásu. Toto hrozné násilí musí ihned skončit. Terorismus a násilí nic nevyřeší,“ uvedl Borrell na internetu. Vyjádřil rovněž solidaritu s Izraelem, podobně se vyjádřili šéf Evropské Rady Charles Michel či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. K „rozumnému chování“ a zdrženlivosti strany konfliktu vyzval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

O něco později Borrell na síti X zdůraznil, že zadržování civilistů jako rukojmích či jejich odvlékání do Gazy je v rozporu s mezinárodním právem a rukojmí musí být okamžitě propuštěni. Web listu The Times of Izrael uvedl, že Hamás zveřejnil záběry nejen se zajatými izraelskými vojáky, ale právě také s civilisty zadržovanými jako rukojmí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron podle agentury Reuters teroristické útoky proti Izraeli jasně odsuzuje. „Rád bych dal najevo svou naprostou solidaritu s oběťmi, jejich rodinami a blízkými,“ napsal na síti X. Britský ministr zahraničí James Cleverly na síti X napsal, že jeho země jednoznačně odsuzuje „hrůzné útoky Hamásu na izraelské civilisty“ a podporuje právo Izraele na sebeobranu.

„Apelujeme na izraelskou i palestinskou stranu, aby okamžitě uzavřely příměří a ukončily násilnosti,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ukrajina, která se brání ruské agresi a opakovaně zaznamenává dopady ruských střel na své civilní cíle, plně podporuje právo Izraele na obranu vlastní existence a obyvatelstva, uvedl na síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na palestinskou stranu se naopak přidal například Katar, tamní ministerstvo zahraničí uvedlo, že vinu na eskalaci konfliktu nese Izrael a varovalo před tím, aby Izrael nezneužil situaci k disproporčnímu útoku na Pásmo Gazy. Hnutí Hizballáh označilo útoky Hamásu za „rozhodnou odpověď na pokračující okupaci ze strany Izraele“. Irácká vláda uvedla, že palestinský útok je přirozenou reakcí na desítky let systematického útlaku ze strany „sionistické okupační moci“. Poradce nejvyššího íránského duchovního vůdce ajatolláha Alí Chameneího uvedl, že Írán palestinský útok na Izrael podporuje.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková „co nejdůrazněji odsoudila probíhající teroristické útoky z Gazy proti Izraeli“. Na síti X připomněla „právo bránit se proti terorismu“. Rovněž italská vláda uvedla, že „podporuje právo Izraele se bránit proti tomuto „brutálnímu útoku“. Španělsko uvedlo, že je šokováno násilím útoku na Izrael, Belgie míní, že raketové útoky, násilí a teror znemožňují cestu k dialogu. Raketové útoky odsoudily také Atény, polský ministr zahraničí Zbigiew Rau na síti X napsal, že nesmyslné násilné činy, zvláště vůči civilistům, jsou nepřijatelné.

Nizozemský premiér Mark Rutte na internetu uvedl, že si telefonoval s izraelským šéfem vlády Benjaminem Netanjahuem. „Řekl jsem mu, že Nizozemsko jednoznačně odsuzuje teroristické násilí a plně podporuje právo Izraele na sebeobranu,“ doplnil Rutte.

Radiální palestinské hnutí Hamás dnes zaútočilo tisíci raket proti Izraeli a do několika izraelských měst u hranic s Gazou pronikli palestinští ozbrojenci.

Útoky Hamásu odsoudil dnes i český prezident Petr Pavel či předseda vlády Petr Fiala.

Zdroj: ČTK

Foto: Profimedia, ČTK

Sdílet tento příspěvek