Průmyslová výroba v EU v srpnu vzrostla o 0,6 procenta

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie v srpnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostla ve srovnání s předchozím měsícem o 0,6 procenta. V červenci naopak o 1,3 procenta klesla. K růstu přispěla produkce spotřebního zboží a kapitálového zboží, která oživila z poklesu v předchozím měsíci. Stejný vývoj jako v EU byl i v zemích platících eurem. Ve své zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V České republice se výroba zvýšila o 0,2 procenta po poklesu o 2,7 procenta v červenci.

Produkce energií v EU meziměsíčně klesla o 0,5 procenta a produkce polotovarů o 0,2 procenta.Výroba zboží dlouhodobé spotřeby se naopak zvýšila o 1,2 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 0,7 procenta. Produkce kapitálového zboží vzrostla o 0,1 procenta.

Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, se meziměsíčně výroba nejvíce zvýšila v Irsku, a to o 6,1 procenta. Na Slovensku stoupla o 4,5 procenta a v Litvě o 3,7 procenta. Naopak největší pokles zaznamenalo Maďarsko, o to o 2,4 procenta. V Chorvatsku se výroba snížila o 2,2 procenta a v Belgii o 1,8 procenta.

V meziročním srovnání se výroba v EU propadla o 4,4 procenta a v eurozóně o 5,1 procenta. V Česku se výroba meziročně snížila o 1,7 procenta, a tempo růstu tak zpomalilo z 2,8 procenta v červenci.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek