Evropský parlament většinově schválil pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur

Evropský parlament dnes valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu, který pro zemi bránící se ruské agresi znamená podporu 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) po následující tři roky. Pomoc, která má být určena zejména na obnovu a modernizaci Ukrajiny, nyní projedná Evropská komise a členské státy, přičemž se očekává, že ji bude blokovat Maďarsko.

Pro návrh hlasovalo 512 poslanců z celkového počtu 620. Proti jich bylo 45 a 63 se zdrželo hlasování. Z 21 českých europoslanců jich pro hlasovalo 18, proti byli Hynek Blaško (zvolen za SPD) a Kateřina Konečná (KSČM). Ivan David z SPD se zdržel.

Jedním z hlavních požadavků poslanců je, aby se na obnovu Ukrajiny použila zmrazená ruská aktiva a aby byla pomoc, dodaná formou grantů a půjček, vázaná na provádění konkrétních reforem a investic. Ty Ukrajina podrobně popíše v plánu, na jehož vypracování se Evropský parlament chce aktivně podílet.

Balíček, který počítá s pomocí od roku 2024 do roku 2027, by měl být součástí i unijního rozpočtu na příští rok, o němž se bude jednat v listopadu.

EU znovu potvrzuje svou solidaritu s Ukrajinou prostřednictvím nástroje pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur, který podporuje odolnost země vůči agresi a pomáhá reformám v souvislosti s možným vstupem do EU. Naléhavě vyzýváme členské státy, aby umožnily využití zmrazených ruských aktiv k financování obnovy Ukrajiny.“

Eider Gardiazabal Rubial, španělská europoslankyně a zpravodajka rozpočtového výboru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj loni v únoru jen několik dní po ruské rozsáhlé invazi podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Status kandidátské země získal Kyjev loni v létě. Evropská unie je zároveň jedním z hlavních podporovatelů Ukrajiny v jejím boji proti Rusku, vůči Moskvě od začátku války zavedla 11 balíků sankčních opatření.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek