Začíná mezinárodní parlamentní summit Krymské platformy, potrvá do úterý

Začíná dvoudenní mezinárodní summit Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Zúčastní se ho čtyři desítky představitelů parlamentních komor z celého světa, oficiálně bude zahájen večeří na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla. S tematickými příspěvky dnes také na tiskové konferenci vystoupí zástupci expertů při Krymské platformě, mluvit budou o důsledcích okupace Krymu.

Summitu se osobně zúčastní zákonodárci čtyř desítek zemí, kromě představitelů z většiny zemí EU účast potvrdili také zástupci z Velké Británie, Kanady nebo Sierry Leone. V úterý prostřednictvím živého videohovoru vystoupí i zakladatel platformy, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Při příležitosti summitu dnes na tiskové konferenci se svými příspěvky vystoupí pět zástupců expertní sítě při Krymské platformě, odborníci a odbornice z Ukrajiny budou mluvit o dopadech ruské okupace Krymu. Tématem bude například ničení občanské společnosti, omezování svobody slova nebo zločiny proti kulturnímu majetku na Krymu.

Krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace krymského poloostrova. Vznikla v létě 2021 z iniciativy Zelenského, sloužit má jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se uskutečnil loni v říjnu v chorvatském Záhřebu.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek