Německý kancléř Scholz chce dohodu EU o dlouhodobé finanční podpoře Ukrajiny

Německý kancléř Olaf Scholz by chtěl ještě do konce roku dosáhnout v Evropské unii dohody o dlouhodobé finanční podpoře Ukrajiny. Dnes to prohlásil na německo-ukrajinském hospodářském fóru v Berlíně, na kterém Kyjev ujistil o další německé pomoci. Řekl také, že Berlín bude v červnu nadcházejícího roku hostit konferenci o rekonstrukci Ukrajiny.

Společný a dlouhodobý finanční závazek na podporu Ukrajiny patří v EU ke kontroverzním tématům, podle kancléře je ale důležité shodu najít, aby měla Ukrajina zajištěnou udržitelnou pomoc. „Budu pracovat na tom, abychom měli do konce roku konkrétní řešení,“ řekl Scholz. Toto řešení by podle kancléře sdružovalo příspěvky, půjčky a také investice včetně těch soukromých.

Scholz v projevu k účastníkům fóra prohlásil, že Německo je po Spojených státech největším poskytovatelem pomoci Ukrajině. Země, která se od loňského února brání ruské invazi, dosud podle kancléře dostala od Německa civilní a vojenskou pomoc v objemu 24 miliard eur (591 miliard Kč). Německo nyní připravuje zimní balíček, jehož hodnotu Scholz vyčíslil na 1,4 miliardy eur (34,5 miliardy Kč).

Zimní balíček počátkem října ohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. Ten tehdy řekl, že Ukrajina získá další systémy protivzdušné obrany Patriot a Iris-T SLM a také trojici protiletadlových samohybných systémů Gepard v ceně asi jedné miliardy eur. Součástí pomoci mají být také obrněné transportéry, pancéřovaná sanitní vozidla a munice.

Dnešního fóra se v Berlíně zúčastnil ukrajinský premiér Denys Šmyhal, přes video se připojil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šmyhal řekl, že Ukrajina svůj rozpočet věnovala na obranu před ruskými invazními silami, proto se při zajištění sociálních a humanitárních potřeb neobejde bez mezinárodní pomoci. Dodal, že na pokrytí válečného rozpočtového deficitu bude Kyjev v příštím roce potřebovat 42 miliard eur (jeden bilion Kč).

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek