Zástupci 11 evropských zemí včetně ČR chtějí podporu EU pro uhelné regiony i po roce 2027

Zástupci 11 evropských zemí podepsali v Bruselu „Karlovarskou Deklaraci uhelných regionů“. Hlavním cílem výzvy je zajistit pokračující finanční podporu pro uhelné regiony i po roce 2027 z rozpočtu Evropské unie. Deklaraci zástupci dotčených států podepisovali v úterý v rámci Platformy Spravedlivé transformace, která se koná v Bruselu pod záštitou Evropské komise. Karlovarský kraj o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Společný postup je jedním z výsledků čtvrtého výročního politického dialogu Iniciativy Evropské unie pro uhelné regiony v transformaci, který se konal v červnu v Karlových Varech.

Pod společný dokument se podepsalo 22 zástupců uhelných regionů z celé Evropské unie. Kromě představitelů z České republiky podepsali prohlášení také představitelé Německa, Polska, Irska, Slovenska, Španělska, Slovinska, Finska, Řecka, Bulharska a Rumunska.

Patrik Pizinger, radní Karlovarského kraje pro regionální rozvoj a projektové řízení, uvedl, že navzdory tomu, že uhelné regiony mají rozdílný socioekonomický základ, řeší v souvislosti s ukončením těžby obdobné problémy. „Velmi nás proto těší, že se nám podařilo jednotlivé regiony propojit a najít s nimi společnou řeč. Kromě toho, že si deklarace klade za cíl zajistit finanční podporu uhelným regionům i po roce 2027, měla by přispět ke zjednodušení administrace čerpání dotačních programů,“ dodal.

Podoba deklarace byla řešena s příslušnými českými ministerstvy, zejména ministerstvem životního prostředí a ministerstvem pro místní rozvoj (MMR), a také se zástupci Evropské komise. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš deklaroval, že péče o uhelné regiony je dlouhodobě jednou z priorit MMR. „Díky práci MMR jsou uhelné oblasti zvýhodněny v žádostech o podporu. Zhruba z bilionu korun evropských peněz, které do konce dekády přitečou do Česka, proto získají jejich obyvatelé výrazně víc, než je republikový průměr,“ uvedl.

Evropská unie vyčlenila zvláštní prostředky na podporu přeměny regionů, které byly a stále z větší části jsou závislé na těžbě a zpracování uhlí. Operační program Spravedlivá transformace se v České republice týká Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Potrvá do roku 2027. Zaměřený je například na zvyšování nebo změnu kvalifikace pracovníků, podporu malých a středních firem, vznik nových firem, na výzkum a inovace, ekologickou obnovu, podporu čisté energie, pomoc při hledání práce, ale také na transformaci zařízení s vysokou uhlíkovou stopou.

Tři české uhelné regiony by měly mít do roku 2027 možnost čerpat peníze na velké strategické projekty, ale i v tematických výzvách a zastřešujících projektech na různé účely, které mají podpořit odklon od uhelné ekonomiky. Karlovarský kraj by měl mít k dispozici 6,3 miliardy korun, Moravskoslezský kraj 18,9 miliardy korun a Ústecký kraj 15,8 miliardy korun.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek