USA a Dánsko oznámily novou vojenskou pomoc Ukrajině

Spojené státy a Dánsko včera oznámily novou vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi. Washington poskytne vojenské vybavení za 150 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy Kč) a Kodaň dokonce za 3,7 miliardy dánských korun (asi 12,2 miliardy Kč).

Dánské oznámení přišlo dva dny po návštěvě ministra obrany Troelse Poulsena v Kyjevě, který jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenským o výcviku ukrajinských pilotů na bojových letounech F-16. Dánsko tyto stroje plánuje ukrajinské armádě poskytnout. Balík dánské pomoci je v pořadí třináctý, který Kodaň poskytla od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

„Ohromně si vážíme dánské podpory od prvních dnů války. Vojenská pomoc je pro nás samozřejmě prioritou,“ cituje Zelenského server Ukrajinska pravda.

Vojenská pomoc Spojených států Kyjevu se po dnešku vyšplhala na hodnotu 46,7 miliard dolarů (asi 1,09 bilionu korun) od začátku ruské invaze, uvádí americké ministerstvo zahraničí na svém webu.

Balík pomoci obsahuje mimo jiné střely do protiraketových systémů HIMARS, dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů a 105 milimetrů, střely Stinger, přístroje pro noční vidění nebo tanky T-72EA a vybavení do chladného počasí, píše agentura Unian.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek