Příjmy z cestovního ruchu mají sloužit k podpoře místních obyvatel, deklarovali unijní ministři

Ve dnech 30. a 31. října se ve španělské Palmě uskutečnilo neformální zasedání ministrů odpovědných za agendu cestovního ruchu. Jednali zejména o tématu posílení udržitelnosti odvětví, významu digitalizace a inovací a aktuálních výzvách. Českou delegaci vedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Během zasedání ministři diskutovali o tom, jak mohou jednotlivé členské státy podpořit odvětví cestovního ruchu EU tak, aby bylo udržitelnější, inkluzivnější a odolnější vůči krizím. V souvislosti s udržitelností turismu se rovněž diskutovalo i o jeho sociálním rozměru, dopadu cestovního ruchu na místní obyvatele a zohlednění environmentálních aspektů, zejména co se týče změny klimatu.

Dle zúčastněného ministra Bartoše má cestovní ruch význam nejen pro ekonomiku celé Evropy a jednotlivých členských států, ale má značný vliv i na rozvoj regionů, kde přináší investiční příležitosti. „Význam cestovního ruchu nesmíme podceňovat. V Česku v něm pracuje asi 215 tisíc lidí, a to i v oblastech, které nabízejí méně příležitostí,“ uvedl po zasedání na síti X.

Na závěr jednání byla jednomyslně přijata Palmská deklarace, která vytyčuje budoucí cestu členských států k sociálně udržitelnému cestovnímu ruchu. Sociální udržitelnost má představovat způsob využití finančních zdrojů, které z cestovního ruchu v dané destinaci plynou. Mezi cíle přijaté deklarace patří pokračování práce na plánu transformace cestovního ruchu, sdílení dobré praxe mezi členskými státy, ale i tvorba nových pracovních míst, zajištění růstu a dlouhodobého blahobytu zejména místního obyvatelstva.

Jednu z aktuálních výzev představuje plánovaná digitalizace a rozvoj inovací, které zajistí posílení konkurenceschopnosti a ekonomické odolnosti odvětví. Jednou z priorit je i zlepšení kvality zaměstnanosti, odborné přípravy a kvalifikace pracovní síly v oblasti cestovního ruchu a zvýšení prestiže odvětví.

„Digitalizace je samozřejmě velkou výzvou, bez které se do budoucna v cestovním ruchu neobejdeme. Data o pohybu turistů a ubytovacích kapacitách nám v reálném čase poskytne systém e-Turista. Podobně budeme mít díky digitalizaci aktuální informace i o využití služeb krátkodobého ubytování.“

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Ministři se shodli na tom, že je potřeba stanovit ukazatele pro měření udržitelnosti odvětví a rovněž analyzovat kapacity každé lokality pro dosažení rovnováhy mezi turisty a obyvateli v oblastech s vysokou intenzitou cestovního ruchu.

Zdroj a foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek