Před patnácti lety vstoupila ČR do Evropské vesmírné agentury (ESA)

Před 15 lety, 12. listopadu 2008, se Česká republika stala řádným členem Evropské vesmírné agentury (ESA), ale předtím už deset let s touto institucí spolupracovala. ESA je mezivládní organizací evropských zemí pro společný výzkum vesmíru a její projekty zahrnují vysílání družic, mise k planetám či Měsíci, ale i lety lidských posádek prostřednictvím účasti na projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tato agentura vznikla v květnu 1975 sloučením své předchůdkyně, Evropské organizace pro výzkum vesmíru (ESRO), s Evropskou organizací pro vývoj nosných raket (ELDO). Dohodu o založení ESRO podepsalo v roce 1962 deset zemí, a to Belgie, Británie, Dánsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Nyní má ESA celkem 22 členů – kromě původních členů ESRO jsou to ČR, Polsko, Maďarsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Lucembursko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko a Rumunsko. Dohody o spolupráci má ESA i s dalšími zeměmi. Její ústředí sídlí v Paříži a zaměstnává na 2200 lidí; centra má agentura v řadě zemí, mimo jiné je to Evropské středisko pro astronauty (EAC) v německém Kolíně, Středisko ESA pro pozorování Země (ESRIN) ve Frascati u Říma či Evropské vesmírné středisko pro výzkum a technologie (ESTEC) v nizozemském Noordwijku. Generálním ředitelem agentury je od roku 2021 Rakušan Josef Aschbacher.

Flotila raket ESA sestává ze třech druhů raket: Ariane 5, Sojuz-2 a Vega; jejich provoz má na starost francouzská společnost Arianespace. Raketa Ariane 1, jež poprvé odstartovala na Štědrý den roku 1979, byla první raketou vyvinutou ESA. V současné době je ve vývoji raketa Ariane 6, jejíž start by se po několikaletém odložení měl uskutečnit v příštím roce. ESA v minulosti vyslala například sondy Giotto na výzkum jádra Halleyovy komety, první evropskou měsíční sondu Smart-1, Venus Express k Venuši či sondu Rosetta, která zkoumala kometu Čurjumov-Gerasimenko.

Loni v březnu se ke Slunci přiblížila na dosud nejkratší vzdálenost 48 milionů kilometrů evropská sonda Solar Orbiter a poslala odtamtud na Zemi detailní snímky povrchu hvězdy. Na vývoji této sondy se podíleli i vědci z ČR. Agentura se také podílí na programu americké vesmírné agentury NASA Artemis, jehož cílem je vyslat kolem roku 2025 astronauty zpět na Měsíc a vybudovat ministanici na oběžné dráze Měsíce, takzvanou Lunar Gateway. V rámci průzkumné mise Artemis I, která do vesmíru odstartovala loni v polovině listopadu, vyslala ESA k zemské družici otestovat Evropský servisní modul (ESM), který u modulu Orion zajišťuje vzduch, elektřinu a pohon.

Dalších misí by se podle dohody mezi ESA a NASA měli zúčastnit i evropští astronauti. ESA plánuje jejich přistání na Měsíci do konce desetiletí. Rozpočet agentury na tři roky počínaje letošním činí podle oznámení vedení agentury z loňského listopadu 17 miliard eur (419 miliard korun). Letos v květnu oznámila agentura, že první z pěti nových evropských kariérních astronautů poletí do vesmíru v roce 2026, ostatní pak do roku 2030. ESA představila nové kandidáty na kariérní a také záložní astronauty loni v listopadu, mezi náhradníky se tehdy dostal i český stíhací pilot Aleš Svoboda.

ČR je v rámci ESA také zapojena do fungování evropského globálního satelitního systému Galileo. Jeho správu zajišťuje Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), jež sídlí v Praze a která je zároveň jedinou agenturou EU se sídlem v ČR. Vedle správy Galilea agentura sdružuje také řízení všech dalších kosmických programů EU. EUSPA se v září 2012, tehdy ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA), přestěhovala z Bruselu do Prahy.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek