Celníci vyzývají dovozce zboží spadajícího pod uhlíkové clo EU k registraci

Celní správa vyzvala dovozce výrobků z mimoevropských zemí, na které se bude vztahovat takzvané uhlíkové clo, k registraci do portálu pro hlášení emisí obsažených v dováženém zboží. V tiskové zprávě ve středu upozornila, že hlášení emisí se týká dovozů od začátku letošního čtvrtého čtvrtletí. První kvartální zprávu musí dovozci předložit do konce ledna.

Registraci do portálu si mohou dovozci vyřídit on-line na internetových stránkách Celní správy. Celní správa společně s ministerstvem životního prostředí budou v Česku zajišťovat fungování mechanismu uhlíkového cla označovaného anglickou zkratkou CBAM.

O zavedení uhlíkového cla rozhodly členské státy Evropské unie loni na jaře. Poplatek se má vztahovat na dovoz železa, oceli, hliníku, elektřiny, hnojiv a cementárenských produktů. Cílem opatření je vyrovnat znevýhodnění evropských producentů, kteří budou muset plnit přísnější ekologické podmínky než výrobci v zemích mimo EU.

Mechanismus se bude zavádět ve dvou fázích. První začala na počátku letošního října a potrvá do konce roku 2025. Dovozci budou mít v této fázi oznamovací povinnost, kdy budou muset čtvrtletně předkládat zprávy o emisích obsažených v dováženém zboží. Od roku 2026 by mělo uhlíkové clo fungovat v plné míře.

Podle Evropské komise by část příjmů z uhlíkového cla měla být jedním ze zdrojů, s jejichž pomocí bude EU splácet svou první společnou půjčku na mimořádný fond obnovy. Komise by z cla chtěla pro tento účel získat zhruba miliardu eur (24,5 miliardy korun) ročně.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek