Frontex pošle 50 pohraničníků a dalších expertů k finsko-ruské hranici

Agentura EU pro správu vnějších hranic (Frontex) dnes oznámila, že pošle 50 příslušníků pohraniční stráže a dalších expertů do Finska, aby mu pomohla s ochranou hranice s Ruskem. Odtud v posledních dnech přichází větší množství žadatelů o azyl ze zemí jako Jemen, Sýrie, či Somálsko. Helsinky Moskvu obviňují, že migrantům s dopravou k hranici pomáhá. První posily vyslané agenturou Frontex by na místo měly vyrazit příští týden.

V současné době má Frontex u finských hranic deset lidí. Nová skupina bude zahrnovat příslušníky pohraniční stráže, experty na dokumenty a na registraci migrantů a také tlumočníky, přičemž první z nich by měli být vysláni ve středu 29. listopadu. Frontex plánuje Finsku poskytnout také hlídková auta a další potřebné vybavení.

„Podpora Frontexu není jen logistická – je to ukázka jednotného postoje Evropské unie vůči problémům, jimž čelí jeden z jejích členů,“ uvedl v prohlášení pro média šéf agentury Hans Leijtens.

Finsko, které se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie. Kvůli zvýšenému počtu příchodů žadatelů o azyl z třetích zemí finská vláda rozhodla, že dočasně uzavře všechny přechody na hranici s Finskem s výjimkou toho nejsevernějšího.

V oblasti, kde leží nejsevernější přechod Raja-Jooseppi, nyní vládne mrazivé počasí s teplotami klesajícími v noci k minus 15 stupňům Celsia. Migranti, kteří pocházejí převážně z afrických a blízkovýchodních zemí, jsou často nedostatečně oblečeni a na zimní počasí nepřipraveni.

Agentura Frontex uvedla, že si je vědoma humanitárního aspektu situace na finsko-ruské hranici a že je kromě ochrany hranice připravena zajistit základní práva a důstojnost migrantů.

Zdroj: ČTK

Foto: Frontex

Sdílet tento příspěvek