Meta hodlá v Evropě v prosinci spustit svou síť Threads, rivala sítě X

Americká internetová společnost Meta Platforms hodlá v prosinci spustit v Evropě svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X. S odvoláním na informované zdroje to dnes napsal americký list The Wall Street Journal. Meta je vlastníkem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp. Provoz sítě Threads firma zahájila začátkem července, v Evropské unii však tuto síť zatím nespustila kvůli přísné unijní regulaci internetových služeb.

Aby splnila regulační požadavky, poskytne Meta podle zdrojů uživatelům v EU možnost využívat síť Threads pouze ke sledování obsahu bez profilu, který by jim umožňoval vytvářet vlastní příspěvky.

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg v říjnu uvedl, že síť Threads alespoň jednou měsíčně využívá téměř 100 milionů uživatelů. Dodal, že podle jeho názoru by se počet uživatelů do několika let mohl vyšplhat až na jednu miliardu.

„Rozšíření do Evropy je důležitým testem dlouhodobé životnosti sítě Threads,“ uvedla nezávislá analytička technologického sektoru Debra Aho Williamson. V příštím roce by podle ní mohla síť díky spuštění provozu v EU získat zhruba 40 milionů nových uživatelů

Zpráva o chystaném rozšíření sítě Threads do Evropy přichází v době, kdy řada inzerentů, včetně firem Apple, Disney a IBM, pozastavila reklamu na síti X kvůli kontroverzním výrokům jejího majitele Elona Muska. Tento dvaapadesátiletý miliardář se nejnověji stal terčem kritiky za svou reakci na příspěvek, podle kterého Židé podporují „nenávist vůči bělochům“. „Říkáš naprostou pravdu,“ napsal k postu podnikatel v polovině listopadu.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek