Ministři vnitra EU budou jednat o migrační a návratové politice

Unijní ministři vnitra se dnes v Bruselu budou zabývat pokrokem při projednávání migračního balíčku, který má přinést reformu migrační a azylové politiky Evropské unie. Dalším tématem je zefektivnění návratové politiky neúspěšných žadatelů o azyl. Česko bude zastupovat šéf resortu Vít Rakušan.

Na poslední části migračního balíčku se shodli zástupci členských států EU na začátku října. Tehdy se dojednávala pasáž týkající se takzvaného krizového nařízení, které upravuje, jak by evropské země měly řešit migraci a žádosti o azyl v krizových situacích, kdy během velmi krátké doby přijde velké množství běženců. Nyní se balíček posuzuje v rámci takzvaného trialogu, tedy mezi španělským předsednictvím, Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Dnes má španělské předsednictví seznámit ministry s pokrokem, kterého bylo dosaženo.

Ministři budou hovořit i o dalších migračních výzvách, kterým unie čelí. Český ministr vnitra již dříve uvedl, že EU potřebuje zejména zpřísnit politiku návratu neúspěšných žadatelů o azyl do zemí jejich původu. Exemplárním případem toho, jak návratová politika nefunguje byl podle Rakušana případ tuniského útočníka, který v říjnu v centru Bruselu zabil dva švédské fotbalové fanoušky. „Ten člověk pobýval na území EU deset let mezi různými státy, byl to dokonce člověk, který měl kriminální historii ve Švédsku, přesto se ho nepovedlo dostat z EU pryč,“ uvedl tehdy Rakušan.

Na programu je dnes i výměna názorů na fungování schengenského prostoru volného pohybu a rovněž debata o dopadech ruské agrese proti Ukrajině i izraelsko-palestinského konfliktu na vnitřní bezpečnost EU.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek