ČR bude do normy Euro 7 prosazovat realistické technické detaily aut

Česká republika bude na finálních nadcházejících jednáních o podobě emisní normy Euro 7 prosazovat realistické nastavení technických detailů výroby automobilů, řekl na úterní tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka. Cílem tak podle něj bude schválení kompromisní verze, kterou v září přijali ministři členských států. Podle zástupců automobilového průmyslu mohou některé technické návrhy například na brzdy nebo pneumatiky, které prosazují Evropský parlament a Evropská komise, ohrozit další výrobu aut se spalovacími motory.

Příští dva dny, kdy budou o finální podobě Euro 7 při tzv. trialogu jednat zástupci Evropské komise, členských států a Evropského parlamentu, budou podle Kupky rozhodující. „Chceme, aby finální postavení měla pozice rady, do níž nejvíce promlouval návrh společně smýšlejících států včetně České republiky,“ řekl Kupka. Česko je podle něj kvůli tomu v úzkém spojení s partnerskými státy a s předsednickým Španělskem.

Návrh schválený ministry nabízí podle Kupky přijatelnější a realističtější verzi emisní normy. „Chrání konkurenceschopnost automobilového průmyslu, dostupnost zejména malých vozidel a také možnost rychlejšího obnovování vozidlového parku v Evropě,“ podotkl ministr. Upozornil na to, že diskuse bude o velmi detailních technických bodech.

Podle návrhu, který 25. září schválili ministři členských zemí EU zodpovědní za konkurenceschopnost, by automobilky měly snižovat emise nových vozidel proti původnímu plánu méně a zároveň by měly mít na přípravu změn delší dobu. Konkrétně emisní limity pro osobní a užitková vozidla by měly zůstat na úrovni, kterou dnes obsahuje platná emisní norma Euro 6. Pokud jde o nákladní automobily, tyto limity by měly být o něco přísnější.

Podle výkonného ředitele Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Zdeňka Petzla bude norma Euro 7 klíčová pro udržení další výroby aut se spalovacími motory i v příštích deseti letech. Podle Petzla se oproti původnímu návrhu podařilo udělat kus práce, stále však v některých verzích zůstávají technické body, které jsou pro automobilový průmysl, který v ČR zaměstnává přes půl milionu lidí, těžko splnitelné. Jako „přestřelené“ označil zejména návrhy EP ke zpřísnění emisí z otěru brzd a pneumatik. Tyto podmínky by podle něj sotva splňovala bateriová vozidla a i u nich by výrazně zkomplikovaly vývoj. „Jdou proti zákazníkům, prodražují vozidla, zpomalují nabíjení a jdou i proti práci na úrovni OSN,“ dodal Petzl.

V balíku označovaném jako Fit for 55, kterým chce EU docílit snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, schválila Evropská unie letos na jaře ukončení prodeje aut se spalovacími motory k roku 2035. Německo se nicméně dohodlo s Evropskou komisí na tom, že i po tomto roce bude možné dále využívat spalovací motory poháněné výhradně syntetickými palivy.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek