Europoslanci budou debatovat o zatím nejtvrdší rezoluci vůči Maďarsku

Poslanci Evropského parlamentu budou dnes jednat o zatím nejostřeji formulované rezoluci vůči Maďarsku, konkrétně stavu jeho právního státu a přístupu Budapešti k vyjednávání o společných financích a podpoře Ukrajiny. Návrh rezoluce bude při čtvrtečním hlasování podle očekávání pravděpodobně přijat; vyzývá mimo jiné členské státy EU, aby začaly jednat o procesu, kterým by Maďarsku odebraly hlasovací práva, a požaduje, aby právní výbor Evropského parlamentu přezkoumal, zda Evropská komise jednala právně, když Maďarsku v prosinci uvolnila 10,2 miliardy eur (asi 252 miliard korun).

Maďarský premiér Viktor Orbán naposledy v úterý zopakoval, že nechce, aby EU finančně podporovala Ukrajinu ze svého rozpočtu a pohrozil, že na únorovém mimořádném summitu EU, stejně jako loni v prosinci, zablokuje návrh na navýšení unijního rozpočtu na období let 2024 až 2027 a uvolnění dalších 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) pro Kyjev.

Evropská komise zmíněných deset miliard eur pro Maďarsko uvolnila v předvečer prosincového summitu, na němž členské státy jednaly o navýšení unijního rozpočtu a zahájení přístupových rozhovoru s Ukrajinou a dalšími zeměmi.

Návrh rezoluce parlamentu jednání Evropská komise zmiňuje na několika místech, stejně jako maďarského premiéra Orbána a praktiky jeho vlády – od kroků mířených proti svobodným médiím, akademické sféře, občanským spolkům, až po „politicky motivované obchodní praktiky“, „zmanipulované postupy při zadávání veřejných zakázek“ a „využívání fondů EU k obohacování politických spojenců vlády“.

Maďarsko podle návrhu textu porušilo několik článků zakládajících smluv EU a rozpad jeho právního státu je „přímým důsledkem systémových kroků jeho vlády“, což přímo ohrožuje finanční zájmy Unie.

Sever Politico v úterý informoval, že skupina poslanců liberální frakce Renew tlačí na to, aby parlament hlasoval o vyslovení nedůvěry v Evropskou komisi, pokud Komise uvolní Maďarsku další finance.

„Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen se nechala (Orbánem) vydírat a uvolnila deset miliard eur daňových poplatníků navzdory ohromné korupci (v Maďarsku),“ řekl serveru Euractiv německý poslanec za Renew Moritz Körner.

Úterní návrh parlamentní rezoluce odstavec o hlasování o nedůvěře zatím neobsahoval; podle zdrojů Euractivu se proti znění stavěli evropští lidovci (EPP), největší frakce Evropského parlamentu.

Český europoslanec Mikuláš Peksa uvedl, že motivací von der Leyen pro vyhovění Maďarsku mohla být její vůle se znovu ucházet o pozici šéfky Komise i po roce 2024. „Ona se na jednu stranu tváří, že to dělá, aby pomohla Ukrajině, ale nejspíš tam hraje roli to, že bude potřebovat maďarský souhlas (pro znovuzvolení do čela EK),“ uvedl Peksa.

Postoj pirátského europoslance jako „spekulaci“ zpochybnil europoslanec Luděk Niedermayer. „Spíš mám pocit, že Maďarsko (na summitu EU v prosinci) šermovalo více vety a pravděpodobně tam byla snaha se aspoň v některé té otázce dohodnout,“ odpověděl na dotaz ČTK a dodal, že „tlak na to, aby maďarská vláda začala odstraňovat věci, které jsou jí právem vytýkány, musí pokračovat“.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek