Proč jako student vyjet na Erasmus+? Stážistka Eurocentra Ostrava strávila semestr v Boloni!

„Strávila jsem semestr na Boloňské univerzitě a bylo to těch nejlepších pět měsíců mého života!“ – To říká Michaela Warlová, studentka, která aktuálně působí na stáží v Eurocentru Ostrava a na vlastní kůži si vyzkoušela, co obnáší studijní výjezd do italské Boloni v rámci programu Erasmus+.

Erasmus+ je program Evropské unie, který podporuje mezinárodní spolupráci a nabízí jednotlivcům nebo organizacím možnost zúčastnit se výjezdů do zemí Evropské unie i celého světa. Zejména mladí lidé cestují do zahraničí za vzděláváním, odbornou přípravou či sportem. Co si ze svého studijního pobytu ve slunné Itálii Míša dle svých slov odnesla?

SAMOSTATNOST

Jedna z prvních věcí, které jsem se díky Erasmu naučila, byla samostatnost. Spoléhat se pouze sama na sebe. V cizí zemi vám zpočátku většinou nikdo nepomůže. Všechny věci od A až po Z musíte řešit sami. Také odjet sama na pět měsíců do zahraničí byl pro mě velký výstup z komfortní zóny. Nikdy předtím jsem takto necestovala, teď jsem to musela zvládnout a bez jakýchkoliv obtíží jsem to dokázala. Nyní se už nebojím vyjet ani mimo Evropu.

KAMARÁDI NA CELÝ ŽIVOT Z CELÉHO SVĚTA

Na Erasmu jsem potkala spoustu skvělých lidí z celého světa. Vzhledem k tomu, že tam nikdo nikoho nezná, je opravdu snadné najít si kamarády, takže se toho nikdo nemusí bát. Najít nové kamarády můžete například i na akcích, které pořádají studentské Erasmus organizace. Ty vám také mohou pomoci s organizačními věcmi.  Dále se lze skamarádit na ubytování nebo třeba jen jednoduše přes WhatsApp skupinu všech Erasmáků. Pevně doufám a věřím, že s kamarády z Boloni zůstaneme v kontaktu do konce života. Tím, že každý bydlí v jiné části světa, se vám také otevírají možnosti si za nimi zajet na výlet. Já osobně se těším, až pojedu do Španělska nebo Chile.

CESTOVÁNÍ

Cestování je další věcí, která mi opravdu chybí. Itálii jsem díky Erasmu poznala od severu po jih. Byla jsem v Miláně, Benátkách, Florencii, Římě, Neapoli, na Bari a spoustě dalších místech. Při studiu na domácí univerzitě nemám ani zdaleka tolik času na cestování. Bylo pro mě těžké si zvyknout, že nebudu moct párkrát do měsíce jet na výlet do tak známých a krásných měst a přírody. Velkou výhodou Itálie byla poměrně levná doprava, kdy třídenní jízdenka vlakem vyšla na 30 € a pětidenní na 50 € a mohli jste cestovat po zemi, jak se vám zachtělo.

POZNÁVÁNÍ NOVÉ KULTURY

Člověk také pozná novou kulturu, navíc Itálie je na ni velmi bohatá a má jednu z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší kuchyni na světě. Milovníci všech druhů umění si tam taky přijdou na své. K tomu všemu je italština nádherný jazyk, který stojí za to poslouchat každý den.

BYDLENÍ V NOVÉM MĚSTĚ

Nikdy nezapomenu na život v Boloni, který se od Ostravy lišil snad ve všem. Ze všeho nejvíc jsem milovala nezapomenutelnou atmosféru města tvořenou převážně mladými lidmi. Jelikož je Boloňa univerzitním městem, každý den město žilo od rána do večera. Neustále se pořádaly různé, např. hudební či filmové akce, které byly velmi často zadarmo. Také každodenní procházky po městě byly slastí pro oči, jelikož architektura v Boloni je velmi jedinečná. Žlutě až červeně zbarvené budovy, které jsou doplňovány podloubími po celém historickém centru. Avšak ne všem, které jsem znala, vyhovoval právě takový styl života, a ne každý byl Boloňou okouzlen. Ale pokud si člověk vybere správné místo, jež mu opravdu sedne, může získat hezký obrázek o tom, jak by chtěl v budoucnu žít. 

VÝUKA NA ZAHRANIČNÍ UNIVERZITĚ

I když patří Boloňská univerzita mezi top instituce, mé zkušenosti se moc neliší od těch s Ostravskou univerzitou, alespoň co se týče stylu a kvality výuky. Vzhledem k tomu, že jsem měla především teoretické předměty, byly vedeny pouze formou přednášek, jež byly stylově prakticky totožné. Dokonce jsem měla pár předmětů zcela nepovinných, u některých docházka povinná byla. Rozdílné bylo zakončení předmětů. Ve většině případů se jednalo o napsání několikastránkové eseje na vybrané téma. Jedinou výjimkou bylo zakončení předmětu angličtiny, kde se psal písemný test.

POZNÁNÍ SAMA SEBE, LEPŠÍ UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE A ZLEPŠENÍ V ANGLIČTINĚ

Myslím si, že mi Erasmus také velmi pomohl poznat sebe sama. Vnitřně cítím, že jsem se změnila – a to k lepšímu. Také mi napomohl určit směr v životě. Vím, co určitě nechci a naopak kam bych chtěla do budoucna směřovat.  Navíc zkušenost z Erasmu mi může velmi pomoct při získání lepšího uplatnění na trhu práce. A jelikož jsem česky mluvila minimálně, určitě jsem se zlepšila v angličtině, určitě mluvím plynuleji a mám širší slovní zásobu.

FINANČNÍ GRANT

I přesto, že za každý měsíc strávený na zahraniční univerzitě každý student obdrží určitý finanční grant od Evropské unie, život v Boloni je poměrně drahý vzhledem k vysokým cenám nájmu. Ovšem pokud je člověk ve městě, kde není bydlení a jídlo extra drahé, finanční grant by měl poměrně dostatečně pokrýt rozdíly mezi náklady na studium v ČR a zahraničí.

Již nyní vím, že toto rozhodně nebyl můj poslední Erasmus+ výjezd a moc se těším na poznávání dalších destinací!

 

Autorka: Michaela Warlová, Eurocentrum Ostrava
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek