Ministři zahraničních věcí EU oslavili 50. výročí neformálního setkávání

Ve dnech 2. a 3. února se v Bruselu uskutečnilo neformální zasedání ministrů zahraničních věcí EU (Gymnich), jehož tématem byly vztahy EU a Afriky v kontextu současných výzev a spolupráce v oblasti obchodu a bezpečnosti s Tureckem. Českou republiku zastupoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Neformální setkání ministrů zahraničních věcí, které slaví v letošním roce již 50. výročí, bylo zahájeno v pátek 2. února večeří v Africkém muzeu v Bruselu. Té se kromě šéfů unijních diplomacií zúčastnili také ministři zahraničí ze Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), kteří téhož dne společně jednali o prohlubování vzájemné spolupráce.

Co znamená GYMNICH?
Pravidelné neformální zasedání ministrů zahraničních věcí EU je pojmenováno podle zámku Gymnich v německém Erftstadtu, kde se v roce 1974 setkání uskutečnilo vůbec poprvé. Gymnich se koná zpravidla jednou během šestiměsíčního období každého předsednictví.

V sobotu se unijní ministři přesunuli do Egmontského paláce, kde jednali o vztazích mezi EU a Afrikou v kontextu rostoucích geopolitických výzev. Diskuze se věnovala současné bezpečnostní situaci, stagnujícímu socioekonomickému rozvoji nebo dopadům klimatických změn v Africe. Ministři se zaměřili zejména na otázku nastavení efektivní a oboustranně výhodné spolupráce s africkými státy v kontextu globálního soupeření o vliv, a na dopady ruské agrese vůči Ukrajině.

Ve vztazích mezí Unií a Afrikou může hrát Česko velmi důležitou roli. Naše historie není totiž zastíněna koloniální minulostí a africké státy nám proto naslouchají. Můžeme jim tak efektivně vysvětlovat naše postoje, a to například k ruské agresi proti Ukrajině a jejím negativním dopadům pro mezinárodní společenství.“

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí

Ministři se během pracovního oběda věnovali vývoji situace na Ukrajině. Dodatečně byla na popud belgického předsednictví zařazena také diskuze k vývoji na Blízkém východě, zejména v souvislosti s humanitární situací v Gaze a financování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Odpolední jednání se věnovalo aktuálním vztahům EU s Tureckem, kdy se zaměřilo především na témata obchodu, bezpečnosti a zvládání migrace. Zvláštní pozornost byla věnována demokratickým reformám a otázkám stability a bezpečnosti ve východním Středomoří a na Kypru.

Zdroj: BE PRES, MZV ČR
Foto: BE PRES

Sdílet tento příspěvek