Šéfka Komise doporučila stáhnout návrh na omezení používání pesticidů

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen dnes doporučila stáhnout návrh Komise na omezení používání pesticidů, tedy chemických přípravků na ochranu rostlin. Během svého vystoupení na plenárním zasedání ve Štrasburku návrh označila za „symbol polarizace“. „Naši zemědělci si zaslouží, abychom jim naslouchali,“ prohlásila v reakci na protesty farmářů, které v uplynulých týdnech zasáhly celý evropský kontinent.

Loni na podzim návrh, který měl do roku 2030 snížit používání pesticidů v EU na polovinu, odmítli i europoslanci, proti jich hlasovalo 299, normu podpořilo jen 207 evropských zákonodárců a 121 se zdrželo hlasování.

„Vím, že se obávají o budoucnost zemědělství a o svou budoucnost farmářů. Vědí ale rovněž, že zemědělství musí přejít na udržitelnější model produkce, aby jejich farmy zůstaly ziskové i v následujících letech,“ uvedla von der Leyen.

Evropské farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, výkyvy počasí a také levný dovoz, hlavně z Ukrajiny. Stěžují si ale i na přílišnou regulaci a omezení, která s sebou přináší unijní boj se změnami klimatu.

Sdružení farmářů v EU COPA-COGECA slova předsedkyně Evropské komise uvítalo. „Komise konečně uznává, že její přístup nebyl správný, a tak posiluje důvěryhodnost a důležitost současného strategického dialogu,“ uvedla šéfka sdružení Christiane Lambert na sociální síti X.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek