Macron a Sunak slíbili další podporu Ukrajině, Scholz chce lepší obranu EU

Francouzský prezident Emmanuel Macron a britský ministerský předseda Rishi Sunak slíbili u příležitosti druhého výročí začátku války na Ukrajině další podporu Ruskem napadené východoevropské zemi. Německý kancléř Olaf Scholz zase vyzval k posílení evropské obranyschopnosti. Informovali o tom agentury AFP a Reuters.

„Dva roky války. Potlučená a pohmožděná, ale stále stojící. Ukrajina bojuje sama za sebe, za své ideály, za naši Evropu. Naše odhodlání být po jejím boku nezakolísá,“ slíbil na X Macron.

Sunak se zase zavázal, že Londýn bude stát při Kyjevu „tak dlouho, jak to bude nutné“. „Nyní je čas ukázat, že tyranie nikdy nezvítězí,“ uvedl také v prohlášení.

Scholz pak v podcastu vyzval ke zvýšení obranyschopnosti Evropy tak, aby si ji nikdo netroufl napadnout. „Odstrašení, obranná připravenost – vím, že z úst německého kancléře to jsou neobvyklá slova; slova, která jsme v Německu nepoužívali tak dlouho, že jsme je téměř zapomněli. Tato slova však znamenají velmi důležitý úkol: společně s našimi spojenci musíme být tak silní, aby se nás nikdo neodvážil napadnout,“ řekl.

Německo po letech, kdy zaostávalo za cílem NATO, dá letos na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) a tento cíl bude podle Scholze naplňovat i v dalších desítkách let.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek