Europoslanci schválili 50 miliard pro Ukrajinu i další navýšení rozpočtu EU

Poslanci Evropského parlamentu dnes výraznou většinou hlasů schválili navýšení víceletého rozpočtu EU do roku 2027, včetně poskytnutí 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu korun) Ukrajině. Kyjev by měl po předchozí dohodě EP se členskými státy dostat v příštích čtyřech letech 33 miliard ve formě půjček a 17 miliard jako dotace.

Souhlas europarlamentu byl podmínkou k tomu, aby mohl evropský blok zvýšit svůj rozpočet pro období do roku 2027. Loňský návrh Evropské komise původně blokoval maďarský premiér Viktor Orbán, který však na mimořádném summitu začátkem února své veto stáhl. Členské státy se tak shodly na přidání více než 60 miliard eur do víceletého finančního rámce; část z nich tvoří zmíněných 50 miliard pro Ukrajinu. Zbylé peníze poputují na výdaje spojené s bojem proti nelegální migraci, na vnější vztahy či na společnou obranu.

S navýšením rozpočtu dnes souhlasilo 499 poslanců, proti jich bylo 67 a 31 se hlasování zdrželo. Samotné vyčlenění peněz pro Kyjev získalo ještě větší podporu 536 hlasů.

Europoslanci se zároveň v připravovaném usnesení chystají ve čtvrtek vyzvat k uvolnění dalších peněz nad rámec schválených 50 miliard.

„Ta částka je podle nás nízká, ale bohužel to nezáleží jenom na europoslancích,“ řekla novinářům pirátská členka europarlamentní frakce evropských zelených Markéta Gregorová. Narážela mimo jiné na obtížné schvalování padesátimiliardového balíku mezi členskými státy, které mají v rozhodování o víceletém rozpočtu zásadní slovo.

Evropská komise spolu se Světovou bankou v polovině února zveřejnila odhad, podle kterého bude v nejbližších deseti letech na obnovu válkou zničené země potřeba přes 450 miliard eur. EU v obnově přislíbila hrát zásadní roli.

Europoslanci dnes v rámci navýšení víceletého rozpočtu podpořili také přidání dvou miliard eur na opatření na ochranu vnějších hranic a 3,1 miliardy na podporu zemí v sousedství EU a států, z nichž přichází řada přistěhovalců. Iniciativa na podporu nezávislosti unie v oblasti strategických surovin (STEP) pak získá 1,5 miliardy eur.

„Jsem rád, že se našly prostředky na velké priority EU… Horší zpráva je, že všechny ty krize, které nás už minimálně dekádu provázejí, ukazují, že ten dnešní rozpočet je hrozně málo flexibilní,“ řekl člen nejpočetnější frakce evropských lidovců Luděk Niedermayer. Unie by podle něho měla debatovat o tom, jak strukturu rozpočtu do budoucna upravit, aby více zohledňoval současné problémy.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek