Za vraždu Navalného je odpovědný Putin, shodli se europoslanci; žádají sankce

Smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného byla vraždou, za kterou nese přímou odpovědnost prezident Vladimir Putin a její strůjci by měli nést následky. Shodli se na tom včera poslanci Evropského parlamentu v rezoluci přijaté výraznou většinou hlasů. Podle ní by měl Putinův režim umožnit mezinárodní vyšetření případu a nezasahovat do pohřbu chystaného na pátek. Europoslanci rovněž v rezoluci volají po přijetí dalších unijních sankcí, podpoře ruské opozice či možných výměnách vězňů mezi unijními zeměmi a Ruskem.

Evropský parlament „zdůrazňuje, že ruská vláda a Vladimir Putin osobně nese trestní a politickou odpovědnost za smrt svého nejsilnějšího oponenta Alexeje Navalného a že za těchto okolností je oprávněně nastolena otázka legitimity Vladimira Putina“, uvedli poslanci v rezoluci schválené většinou 506 hlasů z 547 přítomných.

Dlouholetý hlasitý kritik Kremlu Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Podle europoslanců je jeho smrt dalším dokladem systematické represe opozice „zkorumpovaným a kleptokratickým“ režimem, kterou EU nemůže nechat bez odezvy. Zákonodárci vyzvali unijní diplomacii, aby identifikovala činitele odpovědné za Navalného smrt a přijala vůči nim sankce. O to dopisem požádalo i osm unijních zemí včetně Česka.

Státy EU by podle europoslanců neměly polevovat v podpoře ruské opozice a měly by posílit své snahy o propuštění nejzranitelnějších vězňů „včetně možné výměny vězňů“. Rada EU by k tomuto účelu měla zřídit post zvláštního zmocněnce.

Ruské úřady vydaly tělo jeho matce podle médií až 24. února. Do té doby ho odmítaly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Poslanci vyzvali Putinův režim k tomu, aby umožnil páteční pohřeb podle přání rodiny a nezasahoval do něj. Navalného vdova Julija ve středu v projevu v EP řekla, že se obává možného zatýkání při pohřbu.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek