Přednáška a workshop o EU

Na naši školu již po deváté zavítala Mgr. Lucie Boukalová z pardubického Eurocentra, a to již tradičně v rámci společenskovědního semináře 3. ročníků.

Během devadesátiminutového programu jsme se dozvěděli informace o fungování Eurocenter, o soutěžích či o přínosu EU. Hlavní částí programu byla přednáška a workshop s tématem příležitosti pro mladé, a to nejen v rámci evropských institucí.

Evropská unie nabízí řadu zajímavých projektů, a jak jsme zjistili, nejen pro mladé. Mgr. Boukalová nejprve krátce o těchto projektech pohovořila a pak rozdala, pro evropské projekty tak typické, flipchartové papíry. Jednotlivé týmy měly za úkol na papíry zaznamenat nejdůležitější informace o těchto projektech a vytvořený plakát měly následně představit ostatním.

Pětice týmů postupně pohovořila o pěti vybraných participativních projektech. Evropský sbor solidarity nabízí mladým lidem možnost poznat nové lidi a jejich kulturu v rámci dobrovolnické činnosti. Dobrovolnictví v poslední době nabývá na oblibě nejen u studentů, neboť nabízí velmi levný způsob, jak poznat cizí země. Poznání taktéž nabízí projekt Discover EU, který osmnáctiletým nabízí neomezenou jízdenku po Evropě, a to až na třicet dní. Možnost navštívit jiný stát na delší dobu umožňují tzv. výměny mládeže. Studenti, byť hlavně ti vysokoškolští, mají možnost se dostat na stáž do některé z evropských institucí. Díky této příležitosti mohou poznat fungování EU zblízka a následně zde mohou najít i pracovní uplatnění. Více informací o těchto i dalších nabídkách lze zjistit na webových stránkách Domu zahraniční spolupráce. Závěr přednášky byl ve znamení kvízu o EU.

Jménem celého společenskovědního semináře si dovolím paní Mgr. Boukalové poděkovat za zajímavou přednášku a přínosný workshop. 

                                                                                                                               Ivan Hlávka, 7. C

Sdílet tento příspěvek