EU se za dobu členství ČR podílela na podpoře programů zhruba z 89 procent

Od vstupu České republiky do EU v květnu 2004 do konce roku 2023 se Evropská unie podílela na financování společných operačních programů s ČR zhruba z 89 procent. Celková finanční podpora EU přesáhla dva biliony korun. Nejvíce podporovanou oblastí byla doprava. Významná část putovala ale také na regionální rozvoj, zemědělství, výzkum, či podnikání. Vyplývá to z dat ministerstva financí, která zprostředkovalo ministerstvo pro místní rozvoj.

Dopravní infrastruktura tvořila nejvýznamnější část, protože podle odborníků byla od 90. let ve velmi špatném stavu. „Bylo třeba vystavět přibližně 1300 kilometrů dálnic a vytvořit silniční koridory. Dopravní infrastruktura v klíčových částech, včetně propojenosti se sousedními zeměmi v ČR vůbec nebyla. Stav zděděné infrastruktury byl v příšerném stavu, a to i přestože jsme za komunismu měly jednu z nejhustější sítí silnic tak železnic v Evropě,“ uvedl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník v rozhovoru s ČTK.

Peníze pro jednotlivé období EU přiděluje na sedm let. Nástrojem pro plynulé čerpání je takzvané pravidlo ‚n+3‘, kdy se má vyčleněný příděl vyčerpat během následujících tří let. Proto mohou vyplacené částky od EU být vyšší, než měla země přiděleno.

V aktuálním programovém období 2021 až 2027 vyplatila EU Česku ke konci roku 2023 na společné operační programy zhruba 460 miliard korun. Jedná se více než o 91 procent ze všech společných vyčleněných peněz. EU přidělila ČR zhruba 550 miliard korun (21,1 miliardy eur), podle MMR ale zatím byly z těchto financí vyplaceny nižší jednotky procent.

V současném období byla největší částka v hodnotě 77 miliard korun vyplacená v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Z něj se na financování projektů ČR podílela čtyřmi miliardami korun. Podpora z něj směřuje na řadu rozdílných oblastí od digitalizace po stavbu silnic druhé třídy. Podíl vyplacených peněz značně navýšil také Národní plán obnovy (NPO). Členským státům EU má pomoci řešit hospodářské a sociální dopady pandemie koronaviru. Podpora z NPO téměř výhradně pochází z evropských peněz.

V období let 2007 až 2013 Evropská unie vyplatila na podporu společných programů zhruba 700 miliard korun, tedy 84 procent z celkových peněz. Příděl pro toto období činil 726 miliard korun a podle MMR z nich ČR vyčerpalo 96 procent. Nejvíce společných financí ČR a EU bylo vyčleněno na dopravu, významná část podpory ale směřovala také na podporu zemědělců a zemědělství.

V programovém období 2014 až 2020 EU vyplatila ČR na programy zhruba 868 miliard korun, tedy 91 procent ze všech vyčleněných financí. Nejvíce peněz bylo dílčím způsobem vyčleněno na přímé platby zemědělcům, které činily ve společné podpoře téměř 160 miliard korun. Z přibližně 95 procent je tvořila evropská podpora. V souhrnném porovnání ale i v tomto období nejvíce peněz putovalo na dopravu.

Zdroj: ČTK, Dotace EU
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek