Německý europoslanec Pieper rezignoval krátce před nástupem na vlivný post v EU

Německý europoslanec Markus Pieper rezignoval několik hodin před svým nástupem na vlivný post zmocněnce pro malé a střední podniky, píše bruselský server Politico. Piepera vybrala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Její volba vzbudila značné kontroverze. Podle médií totiž byla při výběru z uchazečů o tuto funkce nejlépe hodnocena česká europoslankyně Martina Dlabajová.

Von der Leyen si na vlivný post vybrala Piepera, který stejně jako ona patří k německým křesťanským demokratům (CDU). Poslanci Evropského parlamentu, kolegové z Evropské komise nebo organizace Transparency International šéfku Evropské komise podezírají, že svého spolustraníka při výběru zvýhodnila a žádají vysvětlení.

Dlabajová se podle médií při konkurzu ukázala být nejlepší kandidátkou. Na základě těchto doporučení a následných pohovorů ji na funkci navrhl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Europoslanec Pieper skončil až třetí za Švédkou Annou Stellinger, přesto si von der Leyen vybrala právě jeho. Kritici označili postup za mocenskou hru von der Leyen s cílem zajistit si německou podporu při volbě nové šéfky Komise.

Mluvčí Ursuly von der Leyen po oznámení Pieperovy rezignace uvedl, že „předsedkyně respektuje a lituje rozhodnutí Markuse Piepera nenastoupit do funkce komisaře pro malé a střední podniky 16. dubna, jak bylo plánováno.“

Na pozici teď podle agentury DPA proběhne nové výběrové řízení, které však začne až po červnových volbách do Evropského parlamentu, které se konají 6. až 9. června.

Von der Leyen kandiduje za Evropskou lidovou stranu (EPP) na opětovné zvolení do čela Evropské komise. Kontroverze okolo jmenování Piepera ji dle médií politicky oslabují.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek