Evropští ministři jednali o financování reforem či obranného průmyslu EU

Dne 12. dubna se v Lucemburku uskutečnilo zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN), na kterém ministři jednali o střednědobém hodnocení Nástroje pro oživení a odolnost, finančních důsledcích ruské agrese na Ukrajině a koordinaci pozice EU před nadcházejícím zasedáním skupiny G20. Českou republiku na jednání zastupoval ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Během pracovní snídaně představila Evropská investiční banka (EIB) ministrům financí členských států své budoucí kroky v rámci přezkumu možností financování obrannému průmyslu EU. 

EIB zvažuje například zřízení speciální úvěrové linky pro malé a střední podniky nebo podepsání memorand o porozumění s Evropskou obrannou agenturou a NATO. Dalším důležitým krokem by mělo být rozšíření definice pro technologie dvojího využití (pro armádní i civilní účely).   

Ministři v průběhu zasedání schválili závěry střednědobého hodnocení Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Jedná se o hlavní finanční podpůrný nástroj EU po skončení pandemie covid-19. Doposud z něj bylo členským státům formou grantů a půjček na podporu reforem a investic přerozděleno 225 miliard eur. 

Rada ve svých závěrech vyzdvihla pozitivní přínos RRF k ekologické a digitální transformaci a dalším prioritám EU. Ministři si také vyměnili podněty k provádění doporučení pro jednotlivé země a urychlení strukturálních reforem. 

Rada dále projednávala aktuální stav hospodářských a finančních dopadů ruské agrese vůči Ukrajině. Ministři od Komise obdrželi aktuální informace o hospodářské a rozpočtové situaci a provádění Nástroje pro Ukrajinu. Jeho cílem je zajištění předvídatelné finanční podpory na období 2024 – 2027.  

Komise rovněž stručně představila ukrajinský plán obnovy a komplexní reformní a investiční strategii Ukrajiny na příští čtyři roky. Tento dokument připravuje půdu pro pravidelnou a předvídatelnou podporu Ukrajině v rámci nástroje EU pro Ukrajinu. 

Rada schválila mandát EU pro zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20, které se uskuteční ve dnech 17.-18. dubna 2024 ve Washingtonu, a prohlášení EU pro Mezinárodní měnový a finanční výbor. 

Zasedání G20 se bude zabývat otázkami mezinárodního zdanění, posílení kapitálu mezinárodních bank či kvótami pro přidělování zvláštních práv čerpání z prostředků MMF. Na programu bude i jednání o opatřeních proti praní špinavých peněz či téma kryptoměn. 

Zdroj: Rada EU, MF ČR 
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek